Читайте нас в соціальних мережах

Поблизу Гусятина виявили закинуті підвали графського палацу, де планують проводити екскурсії (відео)

Четвер, 30 березня 2023 18:30
Виявили підземелля поблизу міста Гусятин, що на Тернопільщині - їхня загальна площа як пів лісу - близько 300 метрів квадратних. 

Свого часу тут розташовувався неймовірної краси палац графа Голуховського. 

Зараз залишки руїн практично не видно через ліс та зарості. 

"Даний палац був запроектований відомим львівським архітектором Юліаном Захарієвичем - він багато по Україні і за її межами таких проектів зробив, - розповів Тарас Василик, директор Гусятинського краєзнавчого музею. - Палац був збудований в кінці 800-их років і завершилося будівництво на початку 1900-их років. Вже на час першої та другої світової воїн він був зруйнований". 

Палац і грабували шонайменше 6 разів - набіги робил солдати російської імперії, які стояли за кордоном через річку Збруч. 

"Із-за Збруча, який розділяв кордони імперії, російські військові сюди забігали , частково його руйнували, грабували. Одного разу було вивезено порядка восьми возів - хутра, картин, іншого добра", - зауважив Тарас Василик. 

Єдина розкіш, яка на сьогодні вціліла від старовинного палацу - це давній годинник, який зберігається у місцевому музеї. 

"Пан Адам Голуховський він полюбляв творчість були дуже добре збережені колекції живопису, була мега-бібліотека тодішньої літератури відомої, і дуже масштабні винні погреби", - наголосив науковець. 

Найближчим часом у цих підземеллях - винних погребах планують проводити реконструкцію і організовувати екскурсії, оскільки підземні конструкції дуже гарно збереглися. 

Також на цьому місці планують провести загальноміську толоку, щоб зібрати сміття, а влітку вже хочуть водити екскурсії. 

Детальніше у сюжеті ІНТБ. 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ