Читайте нас в соціальних мережах

Доступ до правди: Тернопіль - лідер серед українських міст за публікацією відкритих даних

Субота, 28 січня 2023 21:42
18 найбільших українських міст взяли участь в дослідженні щодо публікації відкритих даних в умовах війни. Тернопіль серед них виявився першим у рейтингу.

Результати оприлюднила команда програми «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine), аналітики якої дослідили стан оприлюднення даних згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України № 835. До того усім учасникам у серпні 2022 року Мінцифри повернуло доступ до Єдиного вебпорталу відкритих даних.

«У дослідженні враховані лише ті набори, які є обов’язковими для розпорядників органів місцевого самоврядування. До уваги бралася фактична публікація наборів даних незалежно від сервісу оприлюднення (Єдиний державний вебпортал відкритих даних, місцеві портали відкритих даних, вебсайти міської ради, профільних установ і комунальних підприємств, геопортали тощо)», - розповідають фахівці програми «Transparent cities/Прозорі міста».

Зокрема, згідно опублікованих свіжих даних, на момент проведення дослідження лише 4 з 18 міст розмістили понад 20 наборів даних з 57 обов’язкових. Тернопіль серед них лідирує - оприлюднено 32 набори, що становить 56,1 % виконання.

ТІ Україна започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності. Програма щорічно формує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. За п’ять років середній показник прозорості міст підвищився на 62,2%. У рамках програми також формується Рейтинг підзвітності 50 українських міст, який показує фактичний стан підзвітності органів місцевої влади. Дослідження прозорості та підзвітності є взаємодоповняльними та демонструють комплексний рівень відкритості органів місцевого самоврядування.

Варто зазначити, що Тернопіль також – у числі восьми міст, які приєдналися до Міжнародної хартії відкритих даних. Документ містить основні принципи роботи з відкритими даними, серед яких відкритість за замовчуванням, оперативність і вичерпність, порівнюваність та інтероперабельність. Приєднавшись до хартії, міста зобов’язалися керуватися ними під час оприлюднення даних. Так, Тернопіль разом з Вінницею та Львовом ухвалили локальні плани дій з реалізації принципів хартії.

 «Тернопіль і далі працюватиме у напрямку підвищення прозорості та підзвітності у різних напрямках та продовжуватиме розвивати сферу відкритих даних», - наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Довідка. До слова, середній показник підзвітності міст за підсумками 2021 року становить 16,5 бали. За результатами рейтингування експерти програми надають рекомендації та консультують міські ради щодо впровадження кращих практик прозорості та підзвітності місцевої влади.

vidkriti-dani-27_01_2023r_.jpg

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ