Читайте нас в соціальних мережах

Тернополянам, які прихистили переселенців, обіцяють вдвічі більше коштів

Вівторок, 04 жовтня 2022 17:47
Вже з 1 жовтня в Україні офіційно збільшили розмір компенсації витрат за надання тимчасового прихистку внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

Тож мешканці Тернопілля, які відкрили свої двері перед людьми, які були змушені втікати від війни, можуть отримати вдвічі більше грошей, ніж раніше.

За словами заступника директора департаменту – начальниці управління житлово-комунального господарства та енергозбереження ТОДА Софії Близнюк, тепер компенсація за тимчасове розміщення ВПО становитиме 30 гривень на добу, тобто 900 гривень на місяць. Раніше сума компенсації становила 450 гривень у місяць.  

Нагадаємо, що власники житла, які безкоштовно прихистили в себе вдома ВПО, можуть отримати грошову компенсацію від держави на покриття витрат та оплату комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.22 № 490 «Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану». Компенсація надається за внутрішньо переміщених осіб, які переселилися з території, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 204.

Компенсація надається фізичним особам – громадянам України, які є:

власниками житла або їх представниками;

наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності;

спадкоємцями, які прийняли спадщину.

Процедура отримання коштів залишилася незмінною. Щоб отримати компенсацію, власник житлового приміщення, не пізніше ніж протягом наступного дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб, повинен звернутися до департаменту інфраструктури міста із заявою, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові кожної з переміщених осіб, на підставі чого йому видається відповідна довідка. Власник житлового приміщення також зобов’язаний в день припинення розміщення ВПО або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні.

Сума компенсації розраховується з моменту повідомлення про розміщення та з урахуванням кількості днів, протягом яких фактично проживали внутрішньо переміщені особи за кожен людино-день. Розрахунки проводяться за кожний звітній місяць окремо за окремо поданими заявами. Заяву на компенсацію потрібно писати щомісяця, у період з 1 до 5 числа. У ній необхідно вказувати кількість днів та прийнятих на проживання людей.

Подати заяву можна й до органів місцевого самоврядування. Перед цим потрібно зареєструватися на сайті «Прихисток». Внести туди інформацію про наявне житло та готовність прийняти когось із зони активних бойових дій.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ