Читайте нас в соціальних мережах

Унікальний музей старовинних речей відкрили на Тернопільщині (ВІДЕО)

Субота, 01 жовтня 2022 21:30
У Слобідці на Тернопільщині створили унікальний родинний музей старожитностей «Світлиця майстра».

Музей шість років тому заснували брати Тарас та Андрій Татарини. Тут можна побачити старовинні знаряддя праці, інструменти, предмети побуту та посуд, яким уже понад 100 років.

Брати розповіли Суспільному, що більшість речей – досі в робочому стані. Сюди на екскурсії запрошують місцевих жителів та школярів. 

За їхніми словами, крім сімейних реліквій, тут зібрані експонати з різних регіонів України. Почалося все з одного столярного інструмента, якому майже сотня років.

«Це є річ, знаряддя праці, яким користувався мій родич. Коли батько мені приніс оцей рубанок, мені було дуже цікаво, що він був виготовлений з такою любов’ю, руками», – сказав Тарас Татарин.

Згодом до цього рубанка додалися й інші старовинні речі – предмети побуту, знаряддя праці. Так виникла ідея створити музей у хаті, яку побудував ще його дідусь – переселенець із Сяноцького повіту.

«Це є лемківська назва світлиці, це є дім, будинок майстра. В одній із кімнат була кухня, був п’єц, у якому бабця пекла хліб. В місці, де проходила стіна, всі балки є автентичні», – розповів чоловік.

Тарас також показав речі, які вже давно замінили сучасні прилади.

Спочатку музей складався зі старовинних родинних речей. А згодом почали шукати старожитності в інтернеті. До прикладу, токарний станок, якому 250 років, – з Чернігівщини.

«Тут усе автентичне, прадавнє. Усі металеві елементи зроблені методом ковальства», - поділився Тарас Татарин.

Тарас та Андрій кажуть, що їх цікавить також історія рідного села. У планах братів – дослідити палі зі старого млина, які знайшли в місцевому ставку. А також відтворити у дереві зображення цього млина.

Детальніше про це у відео:

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ