Читайте нас в соціальних мережах

З полиць тернопільських магазинів «змітають» сіль

Вівторок, 24 травня 2022 14:48
У Тернополі — ажіотаж із звичайною харчовою (кам’яною) сіллю. Вона нині у дефіциті.

 

Аналогічна ситуація і в інших регіонах країни. Сіль зникла з полиць українських магазинів через те, що основний видобуток солі відбувається на Донеччині. Це насамперед підприємство «Артемсіль» у місті Соледар Донецької області. Воно припинило свою роботу місяць тому через загрозу обстрілів.

Підприємство не працює до невизначеного часу, згідно з наказом. Постійно тривають обстріли, частково зруйнована адмінбудівля, і були влучення в рудники. Більшість мешканців Соледара, співробітники підприємства «Артемсіль» евакуюються. За можливості, хто може, той виїжджає, – розповів керівник пресслужби Державного підприємства «Артемсіль» Володимир Низиєнко.

За рік підприємство видобуває 2 млн тонн солі. Окрім задоволення українських потреб, сіль також ішла на експорт до 15 країн світу. Це Польща, Німеччина, Румунія, Азербайджан, Молдова, Грузія. Тобто зараз втрачає не лише Україна, а й Європа.

Є також Слов’янське родовище кам’яної солі, яке теж розташоване в Донецькій області, і там теж непроста ситуація. Є поклади солі й на Західній Україні. Зокрема, у Дрогобичі, а також на Закарпатті та Прикарпатті. Однак там видобуток або вже сходить нанівець, або навпаки потребує розробки.

Звичайну сіль могла б замінити морська, проте теж не українська, бо її у нас теж відібрала Росія. Українським джерелом високоякісної морської солі є солоні озера, лимани на Чорному та Азовському морях (це євпаторійська сіль, сакська, керченська, де сіль практично з моря і високої якості). На жаль, всі ці три джерела високоякісної солі з моря окуповані сьогодні.

Експерти вважають, що певний дефіцит солі може бути корисним для здоров’я місцевих жителів. Так, в Україні продавали близько 14-16 кг солі на рік із розрахунку на людину. Мовляв, якщо порівнювати з тими рекомендаціями, які пропонують органи охорони здоров’я (це 2-5 кілограмів на рік), то здається, що ми споживаємо багато солі. І навіть якщо в нас буде певний дефіцит, то нам це буде навіть на користь.

Раніше фасовану сіль у супермаркетах і магазинах міста продавали за ціною 15 гривень за 900 грамів. Чи буде вона надалі дорожчою наразі невідомо. Своє слово, як бути з дефіцитом солі, мають сказати також в уряді. Найочевидніше, що поки тривають бої, на українських полицях додасться імпортної солі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

+1 #1 Ігор 28.05.2022, 14:50
Ажіотаж завдяки таким ЗМІ
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ