Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі ціла автомобільна стоянка може зникнути через оборудки ректора ТНПУ та його «земельної команди»?

Середа, 08 грудня 2021 15:02
Ще одна земельна ділянка може опинитися у власності керівництва  Тернопільського національного педагогічного університету. Та чи законними методами?

Нагадаємо, не так давно у місцевих ЗМІ спалахнув скандал. Викладачів тернопільського педуніверситету звинуватили у так званій «гаражній» схемі дерибану землі. З того часу пройшло більше року, як «компанія», вочевидь, знову взялася за своє.

Тепер в епіцентрі земельної афери може опинитися ціла автомобільна стоянка на 100 транспортних засобів, що на вулиці Громницького.

На місці гаражів викладачів – багатоповерхівки та магазини

Нагадаємо, у вересні минулого року журналісти викрили «гаражну» аферу, в якій звинуватили працівників ТНПУ. Як тоді повідомляли ЗМІ, викладачам безоплатно відводили земельну ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Однак згодом депутати міськради на прохання цих осіб змінювали цільове призначення землі на «будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку». Зрозуміло, що реалізувати таку схему було б неможливо без відома ректора Богдана Буяка. Сьогодні на місці земельних ділянок, наданих працівникам ТНПУ для «гаражів», уже «виросли» об’єкти торгівлі, офіси чи багатоповерхівки. Засвітилися викладачі педуніверситету на чолі з ректором й у скандалі з забудовою в парку «Загребелля». Тоді вони розробили проект нових меж парку, вигідний міськраді.

Тепер складається враження, що очільник університету намагається прибрати до рук ще одну земельну ділянку, заявляючи про нібито «рейдерське захоплення» території у 0,389 га, та як усе виглядає насправді?

Автостоянка чи «багатофункціональний хаб», про який ніхто не чув?

Понад 23 роки на вулиці Громницького, що поблизу ТНПУ, діяла автомобільна стоянка товариства з обмеженою відповідальністю «Ювітас». Товариство періодично продовжувало договір оренди до 31.05.2021 року. Втім, уже понад два місяці майже сотню мешканців прилеглих будинків не мають де залишити свої автівки через конфліктну ситуацію між ТОВ «Ювітас» та ректором педуніверситету Богданом Буяком. Люди скаржаться, що напередодні зимового періоду вони вимушені залишати свої транспортні засоби просто неба, оскільки не можуть скористатися послугами критої автостоянки.

Схоже, що тепер очільнику університету мало однієї оборудки із землею і він вирішив, зловживаючи службовим становищем, повернути під контроль раніше вилучені землі, маніпулюючи документами та прикриваючись благими намірами, начебто для будівництва багатофункціонального хабу. Дивним є також те, чому так званий «хаб» ректор Буяк не зводиться на місці «гаражної схеми». За нашими даними, ще донедавна жоден працівник ТНПУ не чув про намір ректора будувати десь на території багатофункціональний хаб.

Запізнілі заяви та приховані документи

У жовтні 2021 року в ТОВ «Ювітас» змінилися власники, які замовили аудит документів та господарської діяльності, внаслідок якого було встановлено наступне.

Згідно з п. 4.3. рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради «Про затвердження проектів відведення та надання земельних ділянок в користування» від 24.06.1998 р. № 752, ТОВ «Ювітас» отримало у тимчасове користування земельну ділянку під влаштування автомобільної стоянки. Що важливо, цим ж рішенням виконавчий комітет Тернопільської міської ради вилучив з користування ТНПУ земельну ділянку (!) площею 0,389 га по вул. Громницького, враховуючи письмову згоду землекористувача. З того часу Тернопільський педагогічний університет втратив право користування цією земельною ділянкою і на сьогодні немає жодного іншого рішення Тернопільської міської ради про повторне надання в користування цієї земельної ділянки педуніверситету.

tnpu1 08 12 21

 tnpu2 08 12 21

Після цього ТОВ «Ювітас» уклало із міською радою відповідний договір оренди строком на 5 років, який було продовжено до 2008 року. Варто зазначити, що ТОВ «Ювітас» після отримання земельної ділянки в оренду звернулося до Інспекції архітектурного-будівельного контролю Тернопільської міської ради та отримало дозвіл на виконання будівельних робіт № 166 від 01.07.1998 року. Провівши відповідні будівельні робити, завершило об’єкт і пред’явило його в експлуатацію, що підтверджується Актом державної технічної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництва від 11.08.1998 р., який було затверджено рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 23.12.1998 р. № 1381. Внаслідок чого було створено нерухоме майно, яке було зареєстровано 14.07.2021 р. відповідно до вимог чинного законодавства в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, про що було зроблено запис № 42964797 у вказаному реєстрі.

 tnpu3 08 12 21

Однак нещодавно вдалося з’ясувати цікавий факт. У ТНПУ заявили, що ще у 2005 році отримали право на користування земельною ділянкою площею 20,2560 га, частиною якої є територія, на якій розташована автомобільна стоянка. Проте, керівництво університету, виготовляючи технічну документацію для оформлення права постійного користування, свідомо приховало від розробника рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 24.06.1998 р. № 752, що призвело до незаконної видачі державного акту на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ №295938 від 27.04.2005 року, до якого було включену земельну ділянку площею 0,389 га, яка була вилучена з користування університету.

 tnpu4 08 12 21

Наразі керівництво ТОВ «Ювітас» вирішило на декілька місяців тимчасово припинити діяльність автостоянки, щоб владнати усі юридичні моменти, а власники автівок поки забрали свої транспортні засоби. Після подання керівництвом ТОВ «Ювітас» офіційних звернень в різні установи, за дивним збігом обставин, на території автостоянки «Ювітасу» невідомі перерізали електрокабелі. Через кілька днів при в’їзді на стоянку з’явився величезний бетонний блок, який унеможливив вільний проїзд автомобілям на стоянку. Були спроби навіть самовільного влаштування невідомими особами нових замків на в’їзні ворота.

Вирішить суд

Враховуючи усі викладені вище обставини, директор ТОВ «Ювітас» Микола Петришин звернувся із відповідною заявою до правоохоронців, аби ті з’ясували законність оформлення землі за ТНПУ та попередили можливі земельні оборудки ректора і його команди.

За результатом розгляду вказаної заяви, 01.11.2021 р. відомості про такий факт було внесено до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань (номер провадження – 12021216040001698). Наразі триває досудове розслідування.

tnpu5 08 12 21

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

-1 #3 Віталій 11.12.2021, 15:02
А де в статті позиція ректора , стаття дуже однобока і виглядає замовною і вийшла одночасно однакова на кількох сайтах , думаю журналістам варто перевіряти інфо , якщо дбають про репутацію свого медіа.
Скарга
0 #2 Володимир Уманський 11.12.2021, 14:57
Хто власник Ювітас? Часом не скандальний Бліхар? Він, будучи депутатом і так накрав багато землі, ще хоче університетську ?
Скарга
-1 #1 Валєра 08.12.2021, 22:50
Цей ректор Буняк богдан разом з депутатом міскрали Міськом деребанять інститут, а також два схемщика в гаражних схемах.Хватить. Пора в тюрму.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ