Читайте нас в соціальних мережах

Скеровувати російські ракети на Україну допомагають іноземні компанії

П'ятниця, 25 листопада 2022 17:35
Іноземні компанії допомагають скеровувати російські ракети на територію України.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. 

За останні два тижні Україна зазнала наймасштабніших обстрілів за весь період повномасштабної війни. 15 листопада росія випустила по українських містах та селах близько 100 ракет. У Києві пошкоджено житловий будинок – щонайменше одна людина загинула.

Через масовані обстріли мешканці Тернополя, Києва, Харкова, Житомира, Львова, Рівного, Хмельницького та багатьох інших населених пунктів частково або повністю залишилися без світла та води.

23 листопада, українські сили ППО збили 51 з 70 крилатих ракет і п’ять дронів-камікадзе, які російські війська випустили по Україні. Попри це, росія все ж завдала шкоди енергетичній та цивільній інфраструктурі. Більшість українських міст були знеструмлені. Російська ракети влучили в три багатоповерхових будинки, загинуло 10 людей.

Масований обстріл України з боку росії призвів не лише до загибелі людей та значних пошкоджень української інфраструктури, але й зачепив електромережі Молдови, залишивши частину країни без світла.

«Російські ракети не досягають цілей без чітких координат, які визначають навігаційні системи, заявляє Головне управління розвідки України Міністерства оборони України. Для скеровування ракет росія використовує власну розробку ГЛОНАСС, аналог GPS. ГЛОНАСС був створений в 1982 році на замовлення Міноборони СРСР. Хоча ГЛОНАСС є системою подвійного призначення, переважно її використовують російські військові для наведення зброї на українські міста», - пояснили у ГУР МОУ.

В російській навігаційній системі є слабке місце – ГЛОНАСС залежить від мікрочипів, які виробляють іноземні компанії. У російських ракетах та дронах встановлені мікрочипи іноземного виробництва з підтримкою ГЛОНАСС – зазвичай, це цивільні чипи, але росіяни використовують їх для військових цілей. Чипи приймають та обробляють координати від ГЛОНАСС, а ракети за допомогою цієї інформації орієнтуються у просторі та цілять в українську цивільну та енергетичну інфраструктуру.

Низка іноземних компаній до сьогодні продовжує виробляти мікрочипи з підтримкою ГЛОНАСС:

Linx Technologies (США);

Broadcom (США);

Qualcomm (США);

Telit (США);

Maxim Integrated (США);

TRIMBLE (США);

Cavli Wireless (США);

u-blox AG (Швейцарія);

STMicroelectronics (Швейцарія);

Sierra Wireless (Канада);

NovAtel (Канада);

Septentrio (Бельгія);

Antenova (Британія).

росія, у свою чергу, продовжує закупляти мікрочипи з підтримкою ГЛОНАСС завдяки численним підставним компаніям та дистриб’юторам. Вони застосовуються щонайменше в таких видах зброї, як-от: безпілотники “Орлан-10” та Shahed-136, РСЗВ “Торнадо-С” та “Смерч”, ракети “Іскандер”, “Калібр” та “Кинджал”, а також авіаційні та крилаті ракети X-101, X-555, Х-38, Х-59МК, Х-31.

Без чипів з підтримкою ГЛОНАСС іноземного виробництва росіянам доведеться з нуля будувати власну мікроелектроніку. Експортний контроль та контроль з боку виробників у такому випадку не подіє, адже росія постійно вигадує нові шляхи обходу санкцій та закупівлі технологій.

Іноземні компанії мають усвідомити прямий вплив своєї продукції на обороноздатність росії, припинити виробляти чипи з підтримкою ГЛОНАСС та забрати функцію підтримки цієї навігаційної системи з усіх своїх пристроїв.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ