Читайте нас в соціальних мережах

В «Укренерго» розповіли, чому досі не відновили електропостачання після масованого ракетного удару

П'ятниця, 25 листопада 2022 14:14
Енергетики країни роблять усе можливе, аби максимально швидко відновити енергетичну систему України після блекауту, спричиненого масованою російською ракетною атакою 23 листопада.

 

Як пояснили в «Укренерго», ціллю атаки "були переважно об'єкти генерації, що спричинило системну аварію та масові знеструмлення споживачів в Україні та Молдові". Та енергосистема України наразі об'єднана з Молдовою і працює синхронно з європейською континентальною мережею.

«В Україні ситуація залишається складною, але контрольованою. Нині оператор енергомережі поступово запускає в роботу блоки електростанцій - спочатку ТЕС та ГЕС, а потім - АЕС.

Одночасно використовуються й резервні системи живлення споживачів. Передусім, їх використовують для відновлення роботи інфраструктури - водоканалів, теплокомуненерго, каналізації. При цьому ремонтні роботи не припиняються з моменту самої атаки», - інформують в «Укренерго».

Довше, ніж після попередніх масованих ударів, відновлення електропостачання спричинене специфікою останньої російської атаки. Вона, зокрема, призвела до зупинки атомних електростанцій. У відомстві кажуть, що дефіцит в енергосистемі України зменшується, втім, брак струму залишиться, а через це залишаться і обмеження у подачі струму для споживачів.

Керівник енергокомпанії YASNO також пояснив тривалий процес відновлення енергопостачання.

"Уявіть собі п'ять регіонів. У двох - надмірна генерація, вони можуть виробити більше електроенергії, ніж споживають. А у трьох регіонах дефіцит генерації, тобто там споживають значно більше, ніж виробляють. Всі ці регіони з'єднані мережами в єдину енергосистему, у них баланс. Під час атаки відбувся раптовий обрив зв'язку між регіонами", - розповів він ВВС про удар 23 листопада.

З його слів, у регіонах, де надмірна генерація, зростає різко частота в мережі, автоматика починає зупиняти генерацію, щоб не згоріло все. З іншого боку - відключаються споживачі. Система для збереження входить у баланс на нульовому рівні.

"Після того, як зв'язок між регіонами відновлюється, система відразу не може вийти на базовий рівень споживання та генерації. Не можна запустити умовно 100% генерації, якщо немає стільки споживання. Тому відбувається поетапний запуск системи. Крок за кроком, даючи трохи більше генерації і віддаючи цей обсяг у споживання, повертається колишній рівень балансу", - розповів Сергій Коваленко і, щодо строків відновлення, додав: "мова йде про години, а не про дні, і тим паче не про тижні".

Раніше ж, голова "Енергоатому" Петро Котін повідомив, що ще одним наслідком останнього російського удару стало відключення усіх блоків на українських АЕС - вперше в історії атомної енергетики в Україні. Це відключення було аварійним та автоматичним - так система реагувала на низьку частоту в мережі.

За оцінками експертів, через російські удари вже пошкоджено понад 50% критичної інфраструктури в Україні.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ