Читайте нас в соціальних мережах

МВС Естонії закликає православні парафії виходити з юрисдикції Московського Патріархату

Субота, 20 квітня 2024 21:38
Переконати парафії Естонської православної церкви вийти зі складу Московського патріархату має намір МВС Естонії.

 

Як повідомляє ERR з посиланням на віце-канцлера з питань народонаселення та громадянського суспільства міністерства Райво Кюйта, напередодні на розгляд естонського парламенту Рійгікогу внесли проект заяви, в якій Московський патріархат назвали "гібридною зброєю Росії для проведення агресивної політики у світі" та висловили йому засудження за виправдання воєнних дій в Україні.

Відповідний проект підготували 52 депутати невдовзі після виходу наказу Всесвітнього російського народного собору , в якому військовий конфлікт між Росією та Україною названий "священною війною" і "етапом національно-визвольної боротьби російського народу проти злочинного київського режиму і колективного Заходу, що стоїть за ним".

Як зазначили Кюйт та радник відділу у справах релігій МВС Рінго Рінгвее, ЕПЦ МП не перебуває у прямому підпорядкуванні Московського патріархату, а тому не несе відповідальності за формулювання, наведені у наказі. Проте, заявили вони, церква все ж таки "не вільна від впливу Московського патріархату".

 Тож міністерство пропонує розірвати зв'язки з ним. У МВС допускають, що ЕПЦ МП могла б приєднатися до Естонської апостольської православної церкви, яка входить до юрисдикції Константинопольського патріархату.

Разом з тим, Райво Кюйт запевнив, що влада Естонії не має наміру закривати церкви або перешкоджати роботі парафій, що входять до складу ЕПЦ МП.


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ