Читайте нас в соціальних мережах

Благодатний вогонь зійшов у Єрусалимі в храмі Гробу Господнього (ВІДЕО)

Неділя, 16 квітня 2023 09:09
У храмі Гробу Господнього в Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь, який очікували тисячі паломників з усього світу. 

Як повідомляє спеціальний кореспондент УНІАН Анна Горпінченко з Єрусалиму, диво сходження Благодатного вогню в цьому році відбулося у Велику Суботу, 15 квітня, о 14:50 годині (за київським часом).

Благодатний вогонь має особливість: в перші хвилини він не обпалює, має температуру людського тіла і нагадує теплі промені сонця. 

Паломники вмивалися Благодатним вогнем, освячуючи обличчя, одяг і вітали один одного різними мовами "Христос Воскрес!" - "Воістину Воскрес!" Це момент загальної величезної радості, тому в Єрусалимі склалася традиція вітати один одного з Великоднем відразу після сходження вогню. 

Люди передавали вогонь усім, хто перебував у храмі. Також його змогли отримати всі, хто чекав дива сходження біля храму і на вулицях старого міста. 

За словами прес-секретаря поліції Ізраїлю Михайла Зінгермана, одночасно в храмі Гробу Господнього були присутні 2400 осіб. При цьому безпеку в місті забезпечують кілька тисяч представників поліції Ізраїлю, оскільки у ці дні у мусульман Рамадан.

Віряни вмиваються вогнем, освячують одяг, але загоряння не відбувається. Поступово Благодатний вогонь нагрівається, але не обпалює. 

Першими, за традицією, в храм Гробу Господнього зайшли представники вірменського католикозу.

Кувуклію перевірили представники всіх Церков, які служать на Гробі Господньому: в ній не повинно бути вогню і способів запалити його. Кувуклію опечатали спеціальним воском. Після цього в храм під звуки бубнів з речівками, що прославляють Христа і Його Воскресіння, прийшли православні араби, без яких неможлива церемонія сходження Благодатного вогню. Далі в храм урочисто увійшов Патріарх Єрусалимський Феофіл III з представниками Єрусалимського патріархату. Після Хресної ходи навколо Кувуклії Патріарха одягли в одяг, упевнившись в тому, що він не має нічого, що зможе фізично запалити вогонь. Далі Патріарх зайшов до Кувуклії і після його молитви Благодатний вогонь зійшов.

За церковним переказом, одного разу Благодатний вогонь не зійшов в Кувуклії, оскільки в неї не допустили Православного Патріарха. Патріарх і віряни молилися біля входу у храм Гробу Господнього. Тоді Благодатний вогонь розколов ліву колону біля входу в храм і вогонь зійшов там. З тих пір право молитися про сходження Благодатного вогню в усі часи має тільки Патріарх Єрусалимської Православної Церкви. У багатьох церквах цей день має велике значення. 

Вважається, якщо Благодатний вогонь не зійде, відбудеться кінець світу. Тому віряни в цей день особливо радіють тому, що Господь продовжив дні цього світу.

Побачити сходження Благодатного вогню можна детальніше у записі прямої трансляції на каналі //www.youtube.com/@intimeUkraineLIVE">in time Ukraine LIVE

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар