Читайте нас в соціальних мережах

Пасхальне послання Митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора

П'ятниця, 14 квітня 2023 18:30
Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор звернувся з пасхальним вітанням до вірних українського народу. 

"Дорогі браття і сестри! Христос воскрес! Ми з вами пройшли час Великого посту і зустріли Світле Христове Воскресіння. Темні постові ризи змінились на світлі святкові і сумні постові піснеспіви – на радісні пасхальні. Наші душі радіють Христовому воскресінню. Воскрес після зради, страждань і смерті. Воскрес після того, як Його віддали на розп’яття ті, кого Він прийшов спасти. Господь переміг смертю смерть і знищив зло, яке було впевнене, що його пануванню над людством ніщо не загрожує. Сум для Христових учеників змінився на радість, а відчуття втрати улюбленого Вчителя – на відчуття торжества і утвердження віри в те, що Бог ніколи нас не покидає і диявол ніколи не святкуватиме перемогу над Творцем і Промислителем світу", - відзначив митрополит. 

Нестор нагадав усім, що уже більше року ми живемо в час війни, коли російські окупанти цинічно напали на територію України і сьогоднішнє свято Воскресіння Христового також будемо зустрічати під острілами.

"Дорогі брати і сестри! Ми вже понад рік живемо в країні, яка всіма силами бореться за існування, захищаючись від московитського окупанта, котрий прийшов на нашу землю зі зброєю, несучи руйнування і смерть. Смуток і біль прийшли в наші серця, і дехто навіть впадає у відчай, не вірячи в перемогу. Декому здається, що ворог занадто сильний, а інші держави нас недостатньо підтримують і маленька Україна не зможе у цій війні перемогти величезну імперію. І якоюсь мірою ці почуття можна зрозуміти, бо людині властиво боятись. Навіть у Христі перед хресними стражданнями людська природа на короткий час настільки злякалась, що, знаючи про те, що після хресної смерті Він воскресне, Господь все одно молився «Отче Мій! Якщо можливо, нехай обійде Мене чаша ця» (Мф. 26:39). Але цей людський страх не зупинив Христа – і Він пішов на хрест заради нас, людей, і заради нашого спасіння. Пішов на смерть і цю смерть переміг, воскреснувши з мертвих. Людина Христос пішла за Богом Христом, бо коли людина впевнена у Божій підтримці та захисті, то жодна небезпека не є страшною і з Богом людина перемагає все", - сказав Нестор.

Митрополит наголосив, що якщо ми не відчуваємо, що війна триває, то це не означає, що вона завершена і потрібно всіма силами допомогати нашим військовим. 

"За рік війни багато людей звикли, що вона відбувається десь далеко і не зачіпає їх особисто, тому можна спокійно жити, насолоджуючись життям. Перемога – здобуток всього народу, і кожен повинен прикладатись до неї, часто жертвуючи своїм комфортом, спокоєм та особистими інтересами. Тільки зберігши українську державу та не забуваючи, що саме український народ має її берегти та захищати, ми виконаємо не тільки свій обов’язок перед Україною, а й перед Богом, Який нам її дав. Христос воскрес і переміг зло, отже, якщо ми будемо з Богом, то теж зможемо перемогти зло, не тільки зовнішнього ворога, а й байдужість чи страх у нашій душі. Страх і смуток, спричинені війною, минуть, і ми радісно зустрінемо перемогу над окупантом і звільнення української землі. Але для цього ми повинні звільнитися від гріхів, особистих та суспільних, вже зараз, - підсумував митрополит. - У ці святкові дні Пасхи хочу привітати духовенство та парафіян нашої єпархії з радісним святом Христового Воскресіння. У цей нелегкий час закликаю посилити наші молитви за українських воїнів, щоб Господь дав їм сили остаточно перемогти ворога та вигнати його з нашої землі. Щиро вітаю обласну, районну та місцеву владу, вітаю наших воїнів-захисників, лікарів, волонтерів та всіх православних християн Тернопільщини з величним і славним святом Воскресіння Христового. Борімося кожен на своєму місці, з молитвою і вірою в Божу допомогу, і Господь обов’язково допоможе нам звільнити українську землю від ворога, а наші душі – від страху та байдужості".

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар