Читайте нас в соціальних мережах

Православна Церква України готова оформити документи на Почаївську лавру

Середа, 29 березня 2023 14:45
На черговому засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви вирішили утворити релігійну організацію «Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» у складі Тернопільської єпархії ПЦУ.

Її Священноархімандритом затвердили митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора.

Нагадаємо, «Тернополяни» повідомляли про це: Митрополита Нестора призначили священноархімандритом Почаївської Лаври

Наразі Почаївську Лавру орендує УПЦ московського патріархату.

Таке рішення з відповідним пакетом документів подають на реєстрацію у Державну службу України з етнополітики та свободи совісті. Про це Суспільному розповів митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор.

За його словами, діють за такою ж схемою, як відбувалась передача Києво-Печерської Лаври.

«Звичайно, що це не означає, що відразу ж після цього рішення всі приміщення монастиря «Cвято-Успенська Почаївська Лавра» перейдуть з московського патріархату в Православну церкву України. Але це рішення означає, що ми декларуємо на те, що ми в цьому процесі беремо участь. І ми не просто чекаємо, що нам запропонують щось, але ми готові вже зараз починати процес оформлення документів, - пояснив митрополит Нестор – За діючою сьогодні традицією, всі монастирі, які знаходяться на території єпархії, напряму підпорядковуються місцевому єпископу. І, відповідно, він є ніби настоятелем всіх монастирів або священноархімандритом всіх монастирів. В даному випадку, поняття священноархімандрита не означає, що я буду безпосередньо знаходитися в Лаврі, навіть коли буде Лавра передана нам. Там буде знаходитися намісник, який буде звершувати безпосереднє керування монастирем», – розповів митрополит Нестор.

Також митрополит Нестор розповів, що буде з монастирем та самими ченцями у разі, якщо Почаївську Лавру передадуть у користування Православній церкві України. Він каже, що на території Лаври поки не був та з тамтешніми монахами не спілкувався.

«Я очікую, що велика частина братії залишиться навіть, коли ті, хто проросійські, будуть з Почаївської лаври виселені. Оце рішення, що було прийнято і, відповідно, заснований монастир, і за мною затверджена посада священноархімандрита Лаври, буде давати мені якісь підстави спілкуватися з цією братією. Раніше я міг говорити як приватна особа, але тепер я можу з ними говорити і їм пропонувати залишитися, молитися, спасатися. Тобто, зараз це вже в зовсім іншому статусі можна буде це питання піднімати», - поділився митрополит Нестор.

За його словами очікують, що їхнє питання у державній службі розглянуть протягом місяця. Щодо можливості користування Почаївською Лаврою греко-католицькою церквою, Нестор прокоментував так:

«Моя особиста позиція, що Почаївська лавра повинна стати такою ж загальною святинею, як знайома всім Зарваниця. Тобто, вона належить греко-католицькій церкві, але коли православні священники з парафіянами приїжджають, як паломники, вони мають право там молитися», - підкреслив митрополит.

Читайте детальніше: Вигнати з Почаївської лаври московський патріархат: відбулося перше засідання робочої групи у Тернопільській облраді

Читайте також:  Через пожежу в храмі на Кременеччині відкрили кримінальну справу (ФОТО)

 

7749e6320c6ec84d.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ