Читайте нас в соціальних мережах

Пів року без МП: на Тернопільщині 14 парафій перейшли до ПЦУ

Субота, 10 вересня 2022 11:23
З Української Православної Церкви Московського Патріархату за пів року вийшли майже 600 громад по Україні, з них 14 – у Тернопільській області.

Всього після створення ПЦУ до неї приєдналося понад 1100 громад МП, більше половини — після початку нової фази російської агресії проти України. Так, після 24 лютого 2022 року розпочався новий етап у середовищі УПЦ МП. Вже тривалий час до того перехід громад з УПЦ МП до ПЦУ був рідкістю. За 2021 всього декілька громад змінило юрисдикцію. Але початок відкритої і масової агресії Кремля проти України, яку відверто підтримав, "благословив" очільник РПЦ патр. Кирил, спонукало вірних і духовенство УПЦ МП до реакції, пише RISU.

Тоді почався масовий заклик до непоминання, вимоги засудити очільника РПЦ за підтримку агресії проти України. У світі почався рух із засудженням "русского міра" як єресі та ідейної основи російської агресії. Найбільш радикальні представники клиру УПЦ МП закликали розірвати з МП взагалі. А на 5-й день нової фази війни, 28 лютого, відбувся перший вихід громади з УПЦ МП і перехід до Православної Церкви України — це здійснила релігійна громада села Хотовиця Кременецького району, що на Тернопільщині.

З березня активувався процес виходів громад з УПЦ МП, а пік припав на травень, коли в деякі дні перехід здійснювали понад 20 громад по Україні.

Лідером серед областей є Хмельницька область — 142 громади змінили юрисдикцію, яка є також однією з найбільших за кількістю громад УПЦ МП. На друге місце вирвалася Київська область — 102 громади. Це можна пояснити тим, що в цій області благословенні Кирилом "визволителі" з особливою жорстокістю познущалися над місцевими мешканцями, а деякі священнослужителі УПЦ МП відверто співпрацювали з окупантами. Третє-четверте місця розділили Волинська і Житомирська області, в яких перейшло по 68 громад. Вони є також одними з найчисельніших за кількістю громад УПЦ МП.

Станом на початок вересня зафіксовано про вихід з УПЦ МП 576 громад за період від 24 лютого 2022 року. Тут не враховані ті громади, які вийшли, але потім повернулися до УПЦ МП.

У Тернопільській області до УПЦ перейшли 14 релігійних громад, зокрема:

28 лютого — с. Хотовиця, церква св. безсрібників Косми та Даміана
29 березня — с. Витківці, церква св. великомученика Георгія Переможця
12 квітня — с. Боложівка, церква Покрови Пресвятої Богородиці
12 квітня — с. Жолобки, церква св. великомученика Дмитрія Солунського
5 травня — с. Крогулець, церква Іверської ікони Божої Матері
8 травня — с. Великі Вікнини, церква св. Георгія
10 травня — с. Обич, церква св. Миколая
19 травня — с. Піщатинці, церква Різдва Пресвятої Богородиці
19 травня — с. Шумбар, церква св. апостола і євангеліста Луки
19 травня — с. Великі Загайці, церква Воздвиження Хреста Господнього
22 травня — с. Дзвиняча, церква Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста
30 травня — с. Колодне, церква св. Миколая
28 червня — с. Залісці, церква Покрови Пресвятої Богородиці
17 липня — с. Нападівка, церква Казанської ікони Божої Матері.

Коментарі  

0 #1 Микола 10.09.2022, 12:21
Незрозуло грамотєй написав
Церковні громади перейшли з ПЦУ в УПЦ(МП)(там саме така абривіатура)чи навпаки з УПЦ(МП) в ПЦУ
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ