Читайте нас в соціальних мережах

Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру включили до складу ПЦУ

Вівторок, 24 травня 2022 16:15
На своєму черговому засіданні 23 травня священний Синод ПЦУ затвердив створення релігійної організації «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) Української Православної Церкви».

 

До ПЦУ її віднесли за пропозицією митрополита Епіфанія, з метою «подолання наслідків неканонічного підпорядкування цього монастиря владі московського патріархату».

Як наголошують у ПЦУ,  Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра є святинею всеукраїнського та світового значення.

Священний Синод також затвердив Статут нової організації, визначивши, що вона має безпосереднє пряме підпорядкування предстоятелю Православної Церкви як своєму священноархімандриту (настоятелю).

Предстоятеля ПЦУ Синод також попросив звернутися до уряду із проханням передати один із храмів Верхньої Лаври та окремі її приміщення у користування для звершення богослужінь та ведення монастирської діяльності Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври ПЦУ.

Зауважимо, що церкву московського патріархату вже заборонили в Конотопі та Броварах. Таке ж обмеження розглянуть і у Тернопільській області. А в сусідньому Івано-Франківську просять президента й спікера Верховної Ради взагалі заборонити діяльність церкви московського патріархату по всій країні.

Довідка: Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх Кирило фактично підтримав агресію росії, пізніше подарував командувачу росгвардії Віктору Золотову ікону та благословив російських військових на війну в Україні. У квітні Кирило виступив із промовою в храмі збройних сил рф, де розхвалював російських солдатів та поставив під сумнів незалежність України, пише hromadske.ua

Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії в Україну, висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом «негайно припинити братовбивчу війну». Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я Кирила як свого патріарха. Менше з тим, уже в травні риторика в УПЦ МП змінилася: там звинуватили у повномасштабній війні росії проти України експрезидента Петра Порошенка та Православну церкву України. У відповідь на це в ПЦУ закликали очільників УПЦ МП «оговтатися від московського дурману».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ