Читайте нас в соціальних мережах

Угорський газоблок від московського олігарха. Як росіяни та Орбан хочуть нагріти руки на відбудові України

Понеділок, 20 листопада 2023 14:27
Нічого особистого – лише бізнес. Цим принципом вдало користується прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

З одного боку, він робить брехливі заяви з метою погіршити імідж України в світі, блокує наш вступ до Євросоюзу та військову допомогу. А з іншого – готується нагріти руки на українській відбудові, відкриваючи спільне підприємство з російськими олігархами.

«Європейський» газоблок з російським шлейфом

Газоблок угорського виробництва «Viablokk» з’явився в будівельних магазинах та на ринках будматеріалів, особливо на Заході України, влітку 2023 року. Здавалось би, новийєвропейський виробник зайшов на наш ринок – і це хороша новина. Але ні, «Viablokk» не можна назвати європейським виробником. Адже компанія належить сину Віктора Орбана та російському олігарху Андрію Молчанову.

Практика показує, що газоблок є найбільш популярним у будівництві матеріалом. Співвідношення ціни та якості - оптимальне, а також він є достатньо енергоефективний. Газоблок не складно виготовляти: в Україні є з десяток заводів з його виробництва.

Найбільшим виробником газоблоку в Україні до початку великої війни у 2022 році була компанія «Аерок» вищезгаданого російського олігарха Молчанова, яка мала два заводи в Обухові та Березані (Київська область). Виручка «Аероку» відправлялася на рахунок «материнської» компанії в рф. Торік цією історією зацікавились українські правоохоронці, після чого «Аерок» потрапив під санкції, заводи були заарештовані і згодом націоналізовані.

Одразу після закриття та націоналізації «Аероку», влітку 2023 року в Україні раптово з’явився новий товар, який зовні дуже нагадує продукцію «Аероку»,  – газоблок «Viablokk», в ідентичних помаранчевих палетах з ідентичним дизайном. Виробництво «Viablokk» розташоване в Угорщині, біля міста Дебрецен, а запуском заводу опікувався білорус Дмітрій Рудченко, колишній керівник «Аероку», який разом з командою нещодавно перебрався до Угорщини.

Відкриття заводу у травні 2023 року відбувалось з урочистостями.На заході були присутні угорські урядовці, зокрема наближений до Орбана міністр будівництва та транспорту Янош Лазар. І це ще одне свідчення особистої зацікавленості заводом з боку Віктора Орбана.

В планах російських ділків – повернути позиції на ринку

Очевидно, що більша частина прибутку від «угорського» заводу також буде йти в «материнську» компанію Молчанова в рф. Адже саме він укладав домовленості щодо відкриття заводу з Орбаномта його оточенням. Крім того, офіційним імпортером газоблоку «Viablokk» в Україні є компанія «Аероблок», співзвучна за назвою до «Аероку» олігарха Молчанова.

Щодо планів нових-старих «європейських», а по факту російсько-угорських виробників газоблоку – також все очевидно. Вони прагнуть повернути панівні позиції на українському ринку, за рахунок колишніх клієнтів «Аероку», або ж навіть розширитись за рахунок участі у відбудові. Тобто, росіяни планують нагріти руки на відбудові того, що самі ж зруйнували.

Але для них є невтішні новини: українські спецслужби та правоохоронці точно не оминуть увагою цю історію. А нам з вамитреба щонайменше задуматись, чи слід купувати такий газоблок. Він не європейський, він дорожчий (коштує 4 тис. грн за куб. м, тоді як ринкова ціна – до 3,5 тис грн), і має неприємний російський шлейф. Відповідь є очевидною.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ