Читайте нас в соціальних мережах

У Варшаві під посольством Росії протестували проти агресивної політики Путіна

Вівторок, 22 лютого 2022 15:55
У Варшаві під посольством Росії протестували проти агресивної політики Путіна.

У Варшаві під посольством Росії у неділю, 20 лютого, відбулася акція проти агресивної політики Путіна «Скажи ні російським окупантам», у якій узяли участь кількадесят українців, білорусів, росіян.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

Учасники акції прийшли до посольства, зокрема, з українськими, та білоруськими прапорами. Вони тримали в руках плакати на кшталт «Я не хочу війни», «Білорусь не воює з українцями», «Рускій Іван, йди додому», «Білорусь та Україна разом» та інші.

В коментарі агентству ініціатор акції, білоруський активіст Андрій Цянюта зауважив, що поки Росія готується до наступу в Україні, Білорусь вже окупована і про це мало хто говорить.

«Ми хотіли б звернути на це увагу, ми також виступаємо проти війни в Україні, оскільки українці для нас найближчий братський народ», – наголосив Цянюта.

На його переконання, чим більше таких акцій буде організовано, тим більше міжнародна спільнота на це реагуватиме. Він підкреслив, що мета цієї акції під посольством РФ – донести до світу, що Білорусь вже окупована, Путін зараз готується розширити агресію в Україні, а Лукашенко є маріонеткою Путіна.

Під час виступу лідерка варшавського Євромайдану Наталя Панченко подякувала білорусам за підтримку Революції Гідності вісім років тому, і за те, що білоруси підтримують українців сьогодні. Вона зазначила, що білоруси які прийшли на акцію під посольство РФ, теж ризикують, оскільки у себе на батьківщині їх або їхніх родичів можуть переслідувати за це.

Член української громадської організації «АРДІС» Юрій Федоренко зазначив у коментарі агентству, що українцям і білорусам зараз потрібно разом протидіяти російській навалі. За його словами, Путін зробив дуже багато для того, щоб українська нація об’єдналася.

«Я бажаю Путіну здоров’я, оскільки хочу, щоб він дожив до суду в Гаазі та відсидів за все те, що він зробив по відношенню не тільки моєї країни, але, передовсім і своєї країни», наголосив Федоренко.

Він підкреслив, що будь-яка спільна діяльність з друзями з Польщі, Великої Британії та інших країн унеможливлюватиме прояви агресії з боку РФ.

Російський активіст, координатор Балтійської республіканської партії Вадим Петров підкреслив, що прибув до посольства РФ, аби висловити протест проти планів Кремля щодо України та проти окупації Росією Білорусі.

Під час акції він порвав конституцію РФ, зазначаючи, що Путін вніс до неї незаконні поправки, які дають йому можливість перебувати при владі скільки завгодно. Петров також передав в посольство РФ ультиматум, у якому закликав Росію відмовитися від агресивних дій щодо сусідів. В іншому випадку він ініціюватиме проведення електронного референдуму щодо виходу Калінінградської області зі складу Росії.

Нагадаємо, що українські дипломати, представники української громади та ЗМІ 18 лютого взяли участь у вшануванні пам'яті Героїв Небесної Сотні у Варшаві.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ