Читайте нас в соціальних мережах

Уряд має вжити антикризових заходів, щоб не допустити дефіциту дизельного пального, – «УДАР Віталія Кличка»

Четвер, 10 лютого 2022 08:30
4 лютого у Києві відбувся XXV з’їзд політичної партії «УДАР Віталія Кличка».

На з’їзді було презентовано економічний план дій «Захист. Безпека. Розвиток», у якому УДАРівці запропонували, як Україні подолати небезпечні виклики. Серед них – критична ситуація із забезпеченням дизельним пальним.

– За результатами 2020 року, РФ та Білорусь покривали 60 % споживання дизелю в Україні, 40 % бензину. А разом із Казахстаном покривали 67 % споживання зрідженого автогазу. Поставки із РФ дещо знизились у 2021 році – відбувалась часткова переорієнтація на імпорт зі сторони ЄС. Але від початку 2022 року Білорусь обмежила постачання через свою територію до України пального з Литви. У 2021 році на імпорт із Литви припало 9 % постачання дизпального, 11 % бензину та 16 % ринку авіагасу. Це вже призвело до зростання постачання пального на український ринок з Білорусі, кажуть в «УДАРі Віталія Кличка».

УДАРівці переконані, що відсутність диверсифікації постачання стратегічно важливого дизельного пального є загрозливою тенденцією. Окрім цього, Україна залежить від постачання палива з країни, режим президента якого українська влада не визнає вже понад рік після нечесних президентських виборів в Білорусі.

– Нещодавно Лукашенко в ефірі російського телеканалу прямо заявив про те, що в разі військового загострення на кордонах Білорусь припинить постачати паливо Україні, щоб «не могли заправлятися українські танки». Тому безперебійне забезпечення дизельного пального для потреб Збройних Сил України під час загострення ситуації на кордонах з Росією може стати критичним. Не менш загрозливою є ситуація й з огляду на початок весняних польових робіт. Дефіцит може стати критичним й для забезпечення пальним Укрзалізниці, яка є одним з найбільших споживачів дизеля в країні. Це може спровокувати колапс залізничних перевезень в країні, зазначають в «УДАРі Віталія Кличка».

За оцінками експертів, зараз в Україні недозавантажений провідний НПЗ країни – Кременчуцький. Минулого року підприємство переробило близько 3 млн тонн нафти, а за проектною потужністю може переробляти до 7 млн тонн. Також потенціал зростання переробки є у Шебелинського ГПЗ («Нафтогаз»).

– Загалом переробка додаткових 3-4 млн тонн нафти, дозволить зменшити імпорт дизпального приблизно на 1,3 млн тонн, а необхідність імпорту бензину взагалі може зникнути, тобто ми зможемо його замістити виключно українським продуктом, – пояснюють УДАРівці.

В економічній програмі політичної партії «УДАР Віталія Кличка» визначені невідкладні антикризові кроки:

1. Терміново створити запас дизеля на 45 днів. У разі проблем з імпортом це дозволить забезпечити армію та сільгоспвиробників.

2. Важливо, щоб уряд нарешті сформував план поповнення Держрезерву пальним, щоб мінімум на 2 місяці компенсувати можливі дефіцити в майбутньому.

3. Диверсифікувати імпорт палива – збільшити постачання з ЄС. Уряд має  провести закупівлі додаткових об’ємів пального. Для цього необхідно провести міжурядові консультації з державами-сусідами: Польща, Литва, Угорщина, Румунія.

4. Україні необхідно стимулювати імпорт палива через морські порти, які наразі завантажені на 10-15 %.

5. У найкоротші терміни відновити роботу своїх нафтопереробних заводів.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар