Читайте нас в соціальних мережах

Технологічний прорив та «самотність у натовпі»: чого варто очікувати від епохи прогресу – ери водолія, розповідає тернопільський астролог Ігор Балябас

Неділя, 01 березня 2020 11:05
Ще в минулому столітті суспільство вступило в нову світову епоху – еру водолія, із приходом якої людство розпочало промислову революцію: від створення парових машин до комп'ютерів і роботів.

 Щоби зрозуміти, що таке зодіакальні ери та як вони формуються, давайте трішки заглибимося в астрологію. Якщо пам’ятаєте, наша Земля, обертаючись навколо своєї осі, рухається і навколо Сонця. Внаслідок незначного зміщення земної осі, точки весняного і осіннього рівнодення зміщуються ще й по зоряному Зодіаку та проходять коло приблизно за 26 тисяч років. Це зодіакальне коло поділяють на 12 рівних частин – своєрідних знаків зодіаку. І кожен раз, коли точка весняного рівнодення зсувається, наша планета рухається від однієї астрологічної ери до іншої.

Одна астрологічна ера триває приблизно 2160 років. Як розповідає тернопільський астролог Ігор Балябас, кожна ера по-своєму впливає на людей, на країни з їхніми внутрішніми і зовнішніми цінностями. Перехід у нову епоху супроводжується деякими змінами психології та поведінки людей, їхньої уваги, сприйняття життя. Людство вже пройшло через космічну еру Тільця, Овна, Риб і тепер опинилося в ері Водолія.

Ера водолія розпочалася ще з буржуазними революціями

Першочерговим рушієм прогресу людства стала промислова революція, з якої і розпочалася ера водолія тривалістю у два тисячоліття. Якщо раніше робота виробництв трималася на людських руках, то після промислового перевороту машини і механізми взяли на свої плечі основний тягар діяльності.

Ера водолія набирала сили – більшали й міцнішали машини, винахідники конструювали нові й нові механізми. Дешевшала людська праця. Енергія, яку випустили у світ люди з-під коліс гігантських машин, відчула волю і більше не захотіла повертатися у тихе русло. Ігор Балябас зазначає, що такі знакові явища у світі, як політ у Космос, поява телебачення, першої ЕОМ стали лише початковими відкриттями на шляху до значно більших досягнень.

—  Кожну з епох, яка триває по 2 160 років, можна характеризувати в залежності від знаку зодіаку, під впливом якого вона перебуває. Що важливо, знак у кожній ері впливає не тільки на людину, але й глобально на всю ситуацію у світі. Для людини корисно буде знати характеристику епохи, в якій вона перебуває. Це допоможе проаналізувати хід розвитку світових подій, зрозуміти, який вплив ця епоха має на побут, культуру, галузі виробництва. Кожна нова епоха потребує від нас певних запитів і пристосувань до чогось. А якщо людина не буде цього розуміти і житиме за власними уявленнями, вона матиме суперечність із істинним станом речей у світі та не вписуватиметься у загальний тренд. Теперішня ера водолія вже розпочалася десятками років тому. Нова епоха зародилася ще з буржуазними революціями, які були пов’язані із технологічним проривом у виробничих галузях. Саме тоді, під час перехідного етапу від епохи риб до водолія, відбулася заміна ручних засобів праці машинами і механізмами. Водолієм керують дві планети – Уран і Сатурн. Якщо конкретно розглядати епоху водолія, то вона насамперед пов’язана із прогресом. Власне водолій відноситься до числа активних знаків, характеризується появою нововведень, нового бачення різних ситуацій. Так, ми помітили, що за останні сто років відбувся неабиякий прорив у розвитку комп’ютерних технологій, кібернетики, авіації, космонавтики, машинобудування. Чого вартують вагомі наукові здобутки, вдосконалення та прискорення виробництва, розширення випуску виробів, підвищення якості товарів і послуг, — розповідає астролог.

Якщо тепер у своїх розробках люди сягнули неабиякої висоти (штучна сітківка ока, запровадження планшетних комп'ютерів, лазерний космічний зв'язок, наноелектронний робо-пристрій, фотографія чорної діри та багато іншого), то які на винаходи варто чекати у наступні десятки, сотні років.

Ігор Балябас зазначає, що коли ера водолія вступить у повну силу, без нововведень буде складно уявити життя. Матимуть місце такі розробки, як, наприклад, запис снів чи пошук позаземного життя в космосі та освоєння нових планет. Цілком можливо, що в майбутньому людина все-таки знайде еліксир вічної молодості.

ecliptic_640.jpg

(Рух земної осі внаслідок прецессії)

Епоха прогресу – не для консерваторів

З ерою водолія суспільство переймає нові стандарти і цінності. Якщо епоха риб символізувала містицизм, релігійність, побожність, фанатизм, то епоха водолія – це відхід від традиційних норм, прогрес, непередбачуваність, розвиток.

Водолієм керує планета Уран, яка несе зміни в особистому житті і перевороти в суспільстві. На думку пана Ігоря, людям в теперішню епоху не варто триматися за традиції, шаблони минулого. Таке бажання сховатися від реальності та виступати проти змін у суспільній думці, моралі, кодексах поведінки, тільки витіснятиме консерваторів.

—  Епоха, яка несе за собою прогрес – суперечить консерватизму. Відтак, люди, які живуть в еру водолія, не повинні бути надто прив’язаними до своїх установок. Бо час водолія якраз пов'язаний з непередбачуваністю та різкими змінами. Не дивним буде, якщо людина раптово кардинально змінить своє життя і, наприклад, зірветься і переїде в іншу країну, навіть на інший континент. Тобто якщо в житті з’являється можливість до перспективної поїздки, не варто бути консерватором та гальмувати себе на благо традиційним цінностям, порядкам, соціальним доктринам тощо. Не варто боятися радикальних реформ, відкидати їх, вважаючи за щось вороже. Консерваторам хіба що комфортно би було жити в епоху козерога, якій притаманний прагматизм та життя «без ризику». Навіть ті люди, які зараз ідуть на незначні авантюри, часом досягають значного успіху. Навіть це стосується і зміни сфери діяльності – можна тривалий час займатися одним, а потім раптово перейти в інший напрям. Варто враховувати, що водолій за гороскопом керує одинадцятим домом, який відповідає за сукупність людей, групи, об’єднання. Це також стосується і глобалізації. Світ стає більш тісним, зв’язаним, залежним від його суб’єктів. Людина може вільно переміщатися по всьому світу, до того ж за короткий час, а також за допомогою засобів зв’язку налагоджувати взаємовідносини на значній відстані. Так, за потреби, зранку можна бути на конференції в Африці, а під вечір уже прилетіти додому в Європу. Як бачимо, глобалізація тільки зміцнюється, люди та країни дедалі більше поглиблюють між собою виробничі, культурні, економічні та інші зв’язки. Не дивно, що в епоху водолія під впливом постійного розвитку змінюються сфери життя людини – починаючи від інституту сім’ї і закінчуючи роботою, — підмічає Ігор Балябас.

Що важливо, не тільки люди, але й країни в цілому повинні бути готовими до епохальних змін, спрямованих на прогрес і розвиток. Відтак, на перших позиціях будуть ті держави, населення яких оперується на критичне мислення, а не мрії, ілюзії, патріархальні цінності минулого.

fullsize.jpg

(Водолій зазвичай зображується у вигляді людини з глечиком, яка ллє воду)

Людям загрожує самотність у натовпі

Людина підкорила атом, винайшла машину, комп’ютер і, водночас, стала залежною від них. Коли ми використовуємо техніку, вона впливає на нас, мабуть, сильніше, ніж ми на неї. Здавалося б, можна за декілька хвилин опинитися в іншій країні, набути нових знайомств, можна миттєво зв'язатися з іншою людиною на протилежному кінці планети.

В мережі – велика кількість контактів, оголошень, спільнот, однак тисячі з нас не можуть знайти близької людини, створити сім'ю. Ігор Балябас наголошує, що така «самотність у натовпі» – головна проблема нової епохи.

—  Попри те, що епоха водолія має чимало позитивних сторін, є деякі негативні моменти. У знаку водолія Сонце перебуває у неблагополучному положенні – планета у вигнанні. А Сонце в астрології пов’язане з індивідуальністю (зовнішнім та внутрішнім проявом), духом людини. Відтак, в еру водолія можна буде часто стикнутися із крайнім індивідуалізмом людей. Тобто багато-хто хотітиме виставляти себе на загал. При цьому захочуть випинати свої як позитивні, так і негативні сторони. Люди можуть іти на нетипові, часом дуже крайні вчинки тільки для того, щоби на них звернули увагу. Навіть згадаймо про сексуальну революцію. Сексуальні норми і бачення людей, які формувалися тисячоліттями, різко почали змінюватися. Так, сексуальність та ґендер стали важливими темами для обговорення. Виник рух за сексуальні реформи, у цей час мав місце розвиток руху фемінізму та порушення важливих ґендерних проблем. З’явився рух хіпі, який на противагу консервативній моралі, пропагував любов та вільні сексуальні норми.  Серед недоліків епохи є і те, що попри зростання глобалізації та звуження кордонів між людьми, внутрішня самотність людей тільки зростатиме. Здавалось би, люди мають доступ до соцмереж, відбувається динамічне поглиблення процесів інтеграції різних сфер життя, однак це не допоможе багатьом врятуватися від «самотності в натовпі», —  резюмує пан Ігор.

011628019_prevstill.jpeg

(У майбутньому людей лікуватимуть не таблетки, а нанороботи)

Анна СЕМЕНКІВ

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар