Читайте нас в соціальних мережах

«У Грузії – хода у білому, у Сербії і Чорногорії – похід у ліс за «бадняком», — тернополянка про те, як святкують Різдво за кордоном

Понеділок, 21 січня 2019 16:46
Про традиції, коронні страви, вшанування на Різдво у різних країнах світу розповіла старша наукова співробітниця науково-методичного відділу Тернопільського обласного краєзнавчого музею Наталія Бородай.

Як поділилася дівчина, багато в чому традиції святкування Різдва в різних країнах світу подібні, але кожна культура має свої нюанси.

Свято Різдва Христового посідає чільне місце у країнах світу, де проповідують ім’я Хреста. Однак у різних країнах святкування відбувається по-різному.  Зокрема, Грузія – дуже віруюча країна. В цій державі з настанням святвечора люди виходять на вулицю, а основною дією є хода «Аліло» людей у білих убраннях. Закінчивши святковий молебень, люди виходять з церков, щоб зібрати пожертви для сиріт і бідняків. Потім мешканці продовжують святкування у своєму родинному колі. Щодо Греції, то там, як і в нас, колядники ходять від будинку до будинку, прославляючи спасителя. У Сербії і Чорногорії Різдвяний святвечір, 6 січня, називається «Бадні дан». Цього дня до сходу сонця глава сім'ї і його старший син пострілом з рушниці перед будинком оголошують про похід у ліс за «бадняком». Бадняк – це колода зрубаного молодого дуба, яку повинна обов'язково мати під час різдвяних свят у своєму будинку кожна сербська сім'я. Зруб дерева вони клали в сімейни вогнище, або у вогонь біля будинку. Колода мала горіти протягом трьох днів, забезпечуючи захист обійстя від усього лихого, а також процвітання, — поділилася дівчина.

Як розповіла пані Наталія, на Різдво угорці ходять в гості до родичів, відвідують веселі ярмарки і наряджають новорічну ялинку. На стіл в цей день прийнято подавати тільки пісні страви, при цьому тільки в непарній кількості. Коронна різдвяна страва угорців - запечений короп.

Святвечір чехи називають щедрим і в цей час вони ретельно прикрашають дім, печуть медівники. А головна страва вечора – запечений короп. Для створення святкового настрою, після вечері чехи дарують одне одному подарунки. Щодо Німеччини, то там Різдво – дуже сімейне свято. На Різдво в Німеччині у віконці кожного будинку горить різдвяна свічка. Яскравий вогник проганяв похмурі тіні і дарував світло і тепло. Відносно Іспанії, то там свято також зустрічають за столом. Традиційними стравами в цій країні є солодощі – тендітні тістечка, — зазначила наукова співробітниця.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ