Читайте нас в соціальних мережах

20 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 20 вересня 2019 00:04

20 вересня 1441 року - перша писемна згадка про с.Обич Шумського району.

20 вересня 1675 року - після взяття Бару, Збаража, Підгайців 10-тисячна армія паші Сердара Ібрагіма Шішмана підійшла до мурів Теребовлянського замку. Облога замку тривала кілька днів, замок був під безперервним обстрілом. Стіни замку в певних місцях були зруйновані, провіанту не було, тож комендант фортеці Ян-Самуель Хшановський вирішив на ранок здати замок, але його дружина Анна Дорота (Зофія) зі зброєю в руках стала також до захисту замку. Своєю мужністю вона відвернула чоловіка і лицарство від здачі замку — він витримав облогу. Турецька армія зняла облогу і переправилась через Дністер.

20 вересня 1896 року - в м.Тернопіль народився актор, театральний діяч, історик театру, педагог Теофіль Демчук. Актор і адміністратор театру «Тернопільські театральні вечори». Працював у Державному народному театрі П. Саксаганського (м. Київ). На початку листопада того ж року повернувся до Тернополя; телеграфіст залізничної стан­ції. Вістун УГА. Один із засновників Українського театру в Львові, Нового драматичного театру ім. І. Франка у Вінниці,  драматичного театру в Тернополі. Зіграв близько 50 ролей. Помер у 1992 році в м.Валбжих (Польща).

20 вересня 1912 року - в Тернополі народилася опереткова і драматична акторка Стефанія Стадниківна. З 1926 в театральній трупі свого батька, у 1930-х роках на польській сцені у Бидґощі, Познані, Вільні та Львові. Далі в українських театрах Львова: ім. Лесі Українки, Львівському Оперному театрі і театрі ім. М.Заньковецької, в Харківському театрі ім. Т. Шевченка. Знялась у фільмі «Вітер зі Сходу» (1941, Марійка).

20 вересня 1947 року - поблизу с. Гути Любицької Любачівського повіту (Польща) у бою з підрозділом польської служби безпеки загинув уродженець с.Золота Слобода Козівського району, провідний діяч ОУН та УПА, крайовий провідник ОУН Закерзоння, публіцист Ярослав Старух.

20 вересня 1980 року - у Бережанах відкрито краєзнавчий музей, як відділ Тернопільського краєзнавчого музею. Ініціатором створення та директором до 1995 р. був Степан Дудар. З 2002 р. музей працює як самостійний заклад. Складається з 18 залів, у яких — понад 12 тис. експонатів, щорічно фонди поповнюються більше як на 300 експонатів. При музеї створено товариство «Лемківщина» та гурт «Лемкиня», клуб вишивальниць.

20 вересня 1992 року - єпископ Тернопільський і Кременецький Сергій Генсицький увільнений від тимчасового керівництва Львівською єпархією УПЦ Московського патріархату.

20 вересня 2000 року  - Указом Президента України розширено межі державного заповідника «Медобо́ри» (природоохоронна територія в Україні, в межах Гусятинського і (частково) Підволочиського районів). Вона складалася з двох частин, а саме: «Медобори» (9521,0 га, Гусятинський і Підволочиський райони) і «Кременецькі гори» (1000,0 га, Кременецький р-н). Крім головного пасма до складу «Медоборів» увійшли урочища «Шум», «Козина», «Кокошинський ліс», які є недалеко від основного масиву і становлять значну созологічну цінність, а також дещо відокремлені вапнякові останцеві горби із степовою рослинністю.

20 вересня 2015 року -  у Харківському військовому госпіталі помер від поранень, які отримав під час нападу ворожої диверсійно-розвідувальної групи на взводний опорний пункт поблизу смт.Луганське Донецької області, уродженець с.Гайворонка Теребовлянського району, командир взводу 2-го окремого мотопіхотного батальйону 14-тої окремої механізованої бригади, старший лейтенант Володимир Рожелюк. За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

20 вересня 2018 року – в Тернополі розпочався XVII Конгрес Світової федерації українських лікарських товариств. Участь в його роботі взяло 300 медиків-українців з Німеччини, Франції, США, Аргентини, Польщі, Австрії та інших країн, а також лікарі з усіх регіонів України.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар