Читайте нас в соціальних мережах

6 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 06 вересня 2019 00:00

 

6 вересня 1899 року – газета «Nowa Reforma» писала: «В Тернополі обвалилося риштування, необережно виставлене мулярами при будові кам’яниці Пінелеса (вул. Третього Мая). Робітники зазнали важких контузій».

6 вересня 1904 року - Крайова шкільна рада своїм рескриптом пересунула початок шкільного року у гімназії ім.Франца Йосифа в Тернополі з 1 вересня на 11 вересня, тому що будівельні роботи в гімназійних приміщеннях не були ще закінчені.

6 вересня 1904 року – посвячення основи (першого каменя) Тернопільського парафіяльного костелу. На місці, в якому мав бути презбітерій нового костела збудовано дерев’яну «напівкулясту» каплицю, де відбулися перші вступні молитви, потім оголошення і підписання ерекційного акту, посвята і вмурування каменя під основу з лівої сторони при вході до презбітерію (біля скарбниці костелу), проповідь (казання) архієпископа Більчевського, урочиста свята літургія. З нагоди урочистості комітет будови видав поштові карти з репродукцією проекту костелу.

6 вересня 1919 року – засновник першого стаціонарного українського професійного театру «Тернопільські театральні вечори» Лесь Курбас одружився з актрисою Валентиниою Чистяковою. Вінчання відбулося в Андріївській церкві м.Київ.

6 вересня 1925 року – в Гончарівка Монастириського району народився український мовознавець і літературознавець Ярослав Розу́мний. Доктор філософії, доктор славістики, почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія». Член Об'єднання українських письменників «Слово».

6 вересня 1927 року - вмуровано наріжний камінь під будівництво філіального костелу Матері Божої Ченстоховської в с.Білий Потік Чортківського деканату. Землю пожертвували М. Флорків, гміна та школа; проект виконав архітектор Втужецький; каміння для будови з міцевої каменоломні пожертвувала гміна. 25 серпня 1933 року новозбудовий храм освятили.

6 вересня 1943 року – загинув український політичний діяч, публіцист, теоретик націоналістичного руху, уродженець с.Петриків (за деякими даними - с.Дичків) Іван-Тадей Мітринга (Мітрінга) (псевда: «Бирон», «Орелюк», «Сергій Орелюк», «Полин»). Належав до ОУН, займав ряд провідних постів у Крайовому Проводі ОУН на закордонних українських землях. В ОУН очолив ревізіоністську групу, названу його іменем, яка вимагала перегляду теоретичних засад націоналістичного руху в бік його демократизації. У 1938 році у статті «Геть з більшовизмом» проголосив гасло «Свободу народам! Свободу людині!» У 1941 заснував Українську Революційну Партію Робітників і Селян, що в 1942 об'єднавшись з іншими групами, створила Українську народно-демократичну партію.  Загинув Іван Мітринга біля с.Вілії поблизу Острога на Волині у бою з радянськими партизанами.

6 вересня 1933 року – в Заліщиках побував прем'єр-міністр Польщі Юзеф Пілсудський. Тут він відпочивав, рекламуючи водночас місцеві курорти.

6 вересня 1948 року – у с.Івашківці Збаразького району відбувся бій 3-х вояків УПА з відділом МДБ. Під час бою загинув повстанець "Зенко".

6 вересня 1990 року – в м.Тернопіль народився український військовик, командир гармати 128-ї гірсько-піхотної бригади Олександр Орляк. Загинув 6 лютого 2015 року поблизу Дебальцевого Донецької області. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. «Почесний громадянин міста Тернополя».

6 вересня 1996 року – Бориса Косенка звільнено з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації, яку він займав з 11 липня 1995 року. З лютого до грудня 1994 - представник Президента України в Тернопільській області. З 26 червня 1994 року по 26 листопада 1996 року - голова Тернопільської облради.

6 вересня 2011 року – у Польщі помер польський режисер, сценарист і продюсер кіно, у роджене Микулинців Януш Морґенштерн.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар