Читайте нас в соціальних мережах

5 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 05 вересня 2019 00:00

5 вересня 1635 року -  власниця Підгайців шляхтичка Зофія Гольська записала для костелів у Підгайцях, Янові і Верешині «срібло церковне волоське», і кошти, якими заклала у Підгайцях латинський шпиталь і школу. Також своїм заповітом вона фундувала 5000 злотих для мурування вежі та склепінь підгаєцького костелу і 20 скирт збіжжя щороку до завершення будівництва. Поховати веліла себе поряд з першим чоловіком в крипті костелу Св. Трійці у Підгайцях.

5 вересня 1898 року – у с.Настасів Тернопільського району народився український ветеринар, громадський діяч Антін Базар. В 1-у світову війну воював в австрійській армії на італійському фронті. Ветеринарні студії закінчив у Чехословаччині. 1928–1939 працював у с. Буданів на Теребовлянщині. 1944 виїхав до Німеччини, 1949 - до Канади, де в м.Торонто очолював Комітет теребовлян.

5 вересня 1920 року – у приміщенні, де тепер знаходиться тернопільський кіно палац, відбулося організоване комсомольцями святкування Міжнародного юнацького дня. На мітингу виступив голова Галревкому Володимир Затонський,

5 вересня 1921 року - у Бережанах відбувся суд над дев’ятьма патріотами зі села Золота Слобода – Кирилом Крисою і його товаришами за те, що під час українсько-польської війни роззброїли польську поліцію, а декілька поліцаїв передали українській військовій команді.

5 вересня 1941 року – нацисти створили тернопільське ґетто. Воно виникло одним з перших  на території Галичини. Було розташоване у південно-західній частині міста в межах вулиць Руська, Львівська, Шептицьких, Срібна та площі Ринок. Територія була обгороджена колючим дротом у два ряди.

5 вересня 1946 року – у с.Базар Чортківського району прибули переодягнені в повстанців група енкаведистів і вбили мирного жителя Олексу Бобовського.

5 вересня 1984 року – в Канаді помер підприємець, український громадський діяч у Канаді, мемуарист, автор монографій та публікацій в періодичних виданнях історичних досліджень новітньої історії України, уродженець с.Колодіївка Підволочиського району Олександр Брик.

5 вересня 1966 року - у м.Варшааі (Польща) помер педагог, учений-географ, професор, уродженець Тернополя Юзеф Сташевський (справжнє прізвище — Галічер). Урятований під час Другої світової війни О. Шіндлером.

5 вересня 1991 року – у Тернополі відбулася друга Галицька асамблея (спільні сесії Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської обласних рад). Друга асамблея прийняла ухвалу, на виконання якої створили робочу групу з питань розробки законопроектів про організацію виконавчої влади та місцевого самоврядування. Група у складі львівських та івано-франківських юристів напрацювала законопроекти про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації та правовий статус області, які орієнтували на побудову унітарної децентралізованої держави з розвинутим регіональним і місцевим самоврядуванням. Також було рекомендовано В. Чорноволу балотуватися на виборах Президента України.

5 вересня 2010 року - у с.Смиківці Тернопільського району відкрили пам'ятник-погруддя Шевченкові. Автор - скульптор Іван Мердак.

5 вересня 2014 року - поблизу с.Весела Гора Слов'яносербського району Луганської області загинув український військовик, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Федір Коломієць (позивний «Металург») уродженець м.Алчевськ Луганської області. У зв'язку зі ситуацією в рідному Алчевську близькі загиблого попросили поховати його в Західній Україні. Похований на Микулинецькому кладовищі в Тернополі поряд із бойовим побратимом Андрієм Юркевичем. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Почесний громадянин міста Тернополя.

5 вересня 2014 року – у бою біля м.Металіст Луганської області загинув український військовик, командир 2-го взводу 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», уродженець с.Білозірка Лановецького району Андрій Юркевич (псевдо «Грізлі»). Похований на Микулинецькому цвинтарі. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, званням «Почесний громадянин міста Тернополя», орденом «Честь і слава», орденом «Народний Герой України».

5  вересня 2014 року - під Щастям Луганської області загинув український військовик, солдат 80-ї окремої аеромобільної бригади, уродженець с.Кам'янки Підволочиського району Іван Воробель. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

5 вересня 2014 року – в бою біля с.Цвітні Піски Луганської області загинув український військовик, боєць 80-ї окремої аеромобільної бригади, уродженець  с.Костільники Тернопільської області Руслан Степула. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар