Читайте нас в соціальних мережах

4 вересня в історії Тернопільщини

Середа, 04 вересня 2019 00:00

4 вересня 1593 року – власник Тернополя Острозький поширив грамоту з 1570 р., зв'язуючи Тернопільське братство Різдва Христового з парафією Тернополя. Зробив він це через труднощі, що їх мала кураторія у своїй праці за минулих 23 роки. Тернопільські міщани-члени кураторії твердили, що «деякі з тих церковних опікунів (з-поміж перших вісьмох членів кураторії) померли, і цей лист і перша фундація з їх смертю десь поділася і всі їхні справи йдуть в безлад». Тому вони просили, щоб князь відновив і затвердив першу фундацію. Острозький уволив прохання тернопільських міщан і поширив кураторію до десяти членів. Члени кураторії дістали також привілеї - звільнення від податків, як публічні урядовці. Вони складали щороку звіт із прибутків і видатків намісникові князя в замку.

4 вересня 1809 року - в м.Кременець, народився великий польський поет і драматург Юліуш Словацький. Його батько - Евзебіуш Словацький - був викладачем риторики та поезії Кременецького ліцею, автором кількох драматичних творів. Мати - Саломея - була донькою управителя господарства Кременецького ліцею Теодора Янушевського, вірменського походження. Помер у Парижі. Його тіло перевезене 1927 року до Кракова і поховано на Вавелі (хоча на місці попереднього поховання на цвинтарі Монмартр збережено надгробок поета).

4 вересня 1906 року – розпочалося паломництво галичан до Святої Землі. Усього в дорогу зголосилися 500 осіб, з яких значна частина - із Тернопілля. Побачити Єрусалим та інші місця, пов’язані із земним життям Ісуса, масово захотіли селяни. Люди не шкодували 300, 400 і 450 австрійських крон за місця у першому, другому та третьому класах.

До 4 вересня 1920 року Тернопільський повітовий ревком очолював педагог та громадський діяч, делегат УНРади ЗУНР, уродженець с.Великі Бірки Федір Замора. Через постійні суперечки та незгоду з головою Галревкому Володимиром Затонським із національного та інших питань був призначений керівником повітового відділу народної освіти. Коли Галревком припинив існування, виїхав до Полтави, згодом – у Харків. 1937 року арештований НКВС як «ворог народу». Через чотири місяці по тому, витерпівши страшні тортури, розстріляний у Харківській катівні.

4 вересня 1941 року - оголошення керівника Уряду Праці в Тернополі барона фон дер Роппа від про обов’язкову реєстрацію чоловіків єврейської національності в Уряді Праці.

4 вересня 1943 року - на священика рукоположено уродження с.Івачів-Горішній Зіновія Ковалика. Працював як місіонер на Волині. У грудні 1940 р. отця З. Ковалика було заарештовано під час проповіді в церкві. У 1941 р. унаслідок жорстоких тортур (його розіп’яли на стіні у в’язниці у м. Львові) загинув як мученик за віру.27 червня 2001 р. о. З. Ковалик був беатифікований Вселенським Архієреєм Папою Іваном Павлом ІІ.

4 вересня 1961 року – у Львові помер педагог, громадсько-освітній діяч, уродженець с.Кобиловолоки  Теребовлянського району Михайло Бараник. Викладав у гімназії в Кракові (Польща). Сотник УГА. Під час німецької окупації видавав у Львові тижневик «Вільне слово». 1944 р. органи НКДБ заарештували Бараника.

4 вересня 1980 року – в Афганістані загинув мешканець с.Голгоча Бережанського району Василь Влізло. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

4 вересня 1991 року - Тернопільська обласна Рада народних депутатів рішенням від внесла в адміністративно-територіальний устрій окремих районів такі зміни: у Бережанському районі утворила сільради: Боківську з центром в селі Боків; Галицьку з центром в селі Галич; Староміську з центром в селі Старе Місто і сільській Раді підпорядкувала села Голендра та Загайці Підгаєцької міськради; Юстинівську з центром в селі Юстинівка; відновила село Залужжя, раніше об'єднане з селом Поручин Біщівської сільради, взяла його на облік і підпорядкувала Біщівській Раді; у Бучацькому районі перейменувала Яблунівську сільраду Язловецьку; у Зборівському районі утворила сільради: Бзовицьку з центром в селі Бзовиця; Чистопадівську з центром в селі Чистопади; відновила село Волосівка, раніше об'єднане з селом Підгайчики Ярчовецької сільради, взяла його на облік і підпорядкувала Ярчовецькій сільській Раді; у Теребовлянському районі віднесла селище міського типу Золотники до категорії сіл і найменувала сільраду Золотниківська; село Теофілівка Сущинської сільради підпорядкувала Скоморохівській сільській Раді Тернопільського району; у Тернопільському районі утворила Романівську сільраду з центром в селі Романівка і сільській Раді підпорядкувала село Ангелівска Великобірківської селищної Ради; у Шумському районі утворила Потуторівську сільраду з центром в селі Потуторів.

4 вересня 2015 року - створено Золотниківську сільську громаду — об'єднану територіальну громаду Тернопільської області з адміністративним центром у селі Золотники Теребовлянського району. До її складу увійшов 21 населений пункт.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар