Читайте нас в соціальних мережах

3 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 03 вересня 2019 00:00

 

3 вересня 1916 року - січові стрільці відбили натиск ворожого російського війська біля гори Лисоня біля Бережан.

3 вересня 1916 року - в бою за гору Лисоню тяжко поранили підхорунжого УСС Василя Мальованого. При перевезенні до госпіталю він помер. Похований у саду в с.Вільховець Бережанського району. У пам'ять про нього поет Роман Купчинський створив пісню "Заквітчали дівчатонька".

3 вересня 1920 року – Галревком видав у Тернополі декрет № 20 про утворення кооперативного комітету Галичини.

3 вересня 1922 року – народився військовик, учасник національно-визвольних змагань, мешканець Тернополя Богдан Стасів. Доброволець першого набору до 1 УД УНА “Галичина”. Літом 1944 р. брав участь в боях під Бродами, де 20 липня потрапив до радянського полону. Ув’язнення відбував у таборі в Московській області та на спецпоселенні у Читинській обл.  У 1954 році повернувся в Україну. Проживав у селі Лозовій, що біля Тернополя, згодом у Тернополі. Був співзасновником Тернопільської станиці колишніх вояків 1 УД УНА “Галичина” та до останніх своїх днів залишався її головою. Помер 23 жовтня 2008 року. Похований на Микулинецькому кладовищі Тернополя.

3 вересня 1926 року – газета «Діло» писала: «Політичне життя Зборівщини до недавніх часів — це була незаписана карта. Повіт за воєнних часів у значній части русофільський, по війні не проявляв під політичним оглядом майже ніякої діяльности... Партійну марку заховали тільки нечисленні представники радикально-соціялістичної партії, які заховали тут ще зперед війни свої позиції. Вони розпочали цією весною живу політичну агітацію...».

3 вересня 1937 року - органами НКВС у м.Харкові розстріляно офіцера Легіону УСС, військового радянського прокурора, суддю та члена президії Верховного Суду УРСР, уродженця с.Купчинці Козівського району Іллю Якимишина.

З 31 серпня по 3 вересня 1947 року - проведені виїзні засідання в Станіславі та Тернополі за участі уповноважених МДБ СРСР О.Блінова, О.Вадіса, а також заступника міністра внутрішніх справ УРСР М.Дятлова, присвячені результатам роботи по оформленню облікових справ на сім’ї, які підлягають виселенню.

3 вересня 1948 року – вночі провокатор Василюк ("Доляр") розстріляв у печері «Озерна» на борщівщині повстанців – "Володимира" (прізвище невідоме), Марту Стецько-Костецьку ("Оксана"; 1919 р. н.), Михайлину Палінку ("Ярослава"; 1929 р. н.).

3 вересня 1949 року - за наказом Головного командира УПА Р.Шухевича були розформовані останні бойові відділи і штаби УПА.

3 вересня 1963 року - у Львові помер мистецтвознавець, дослідник порцеляни й художнього металу, кандидат мистецтвознавства, уродженець Заліщик Лев Долинський.

3 вересня 1990 року – на Тернопільщині побачило світ перше число газети «Благовіст» - органу Української Незалежної Православної Церкви, потім — УАПЦ. Видання здійснював єпископ Тернопільський і Бучацький Василь. Припинила існування у 1992 році.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар