Читайте нас в соціальних мережах

2 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Понеділок, 02 вересня 2019 00:00

2 вересня 1491 року - перша писемна згадка про с.Новосільці, нині Новосілка Шумського району.

2 вересня 1842 року – в с.Настасів, нині Тернопільського району народився мовознавець, філософ, педагог, психолог Климентій Ганкевич. Доктор філософії і вільних наук. Був в опозиції до польських партій, обирався членом повітової ради у Станіславі. У Чернівцях розгорнув активну громадсько-культурну діяльність, зокрема в товариствах «Руська бесіда» та «Руська Рада», останню з часом очолив. 1875–1890 — у Чернівецькому університеті: секретар, викладач з української літератури, філософії, та психології засновник і керівник академічного товариства «Союз» при Університеті. 1887 очолив редакцію релігійної газети «Мир».

2 вересня 1905 року – в Тернополі освячено приміщення бурси ім.Маврикія Мацішевського. Розташовувався на теперішній вул.Січових Стрівльців. Тут мешкало 50 учнів, в основному з польських гімназій та реальної школи. Інтернат зазнав руйнувань у час Першої світової війни.

2 вересня 1907 року – освячено будівлю чотирикласної жіночої школи ім.Адама Міцкевича в Тернополі. Будівлю звели там, де тепер корпус технічного університету. Після війни у ній до кінця 1950-го діяла загальноосвітня школа №6. Цю споруду значно розбудували та змінили.

2 вересня 1916 року – біля гори Лисоня на Бережанщині відбулася найкривавіша битва легіону Українських Січових Стрільців у складі австро-угорських коаліційних військ з російською армією. Перемогу було здобуто ціною втрати більше половини особового складу легіону: 81 вояк убитий, 293 - поранені, 285 - потрапили у полон. Найбільше втрат було серед старшинського складу. У бою полягли хорунжі Денис Кліщ, Ярослав Кузьмович, Іван Максимишин, Юліан Соколовський; поранення отримали сотник Роман Дудинський, поручник Осип Яримович, четарі Богдан Гнатевич, Остап Коберський, хорунжі Михайло Мінчак, Євген Ясеницький; потрапили у полон поручники Андрій Мельник, Роман Сушко, четар Василь Кучабський, хорунжі Михайло Дорошенко, Микола Загаєвич, Михайло Матчак та інші.

2 вересня 1923 року - в Харкові народився український театральний, режисер, народний артист СРСР Володимир Грипич. У 1957 – 1962 роках, на посаді головного режисера, здійснював творче керівництво Тернопільським обласним драмтеатром.

2 вересня 1925 року – в м.Бучач народився канадський історик, політолог, громадський діяч українського походження. Богдан-Ростислав Боцюрків. Під час Другої світової війни брав участь в українському національно-визвольному русі, за що був заарештований гестапо, а потім ув'язнений у концтаборі Флоссенбюрґ. Від 1947 р. - в Канаді, де згодом продовжує навчання. Співзасновник та заступник директора Карлтонського університету (Оттава), співзасновник і директор Інституту радянських і східноєвропейських досліджень цього університету, співзасновник і заступник директора Канадського інституту українських студій університету Альберти. Член Дорадчого комітету з канадських етнічних студій при державному департаменті Канади, дорадник Державного департаменту та Конгресу США. Радник кількох міністрів Канади в справах багатокультурності. Член-засновник Брюссельського міжнародного комітету захисту прав людини, голова і член ради Міжнародних Сахаровських слухань, директор Центру свободи совісті Дому свободи. Помер 1 жовтня 1998 року. Похований в Едмонтоні.

2 вересня 1942 року - після масового знищення єврейського населення Кременця, всі будинки, що знаходились на території ґетто, були спалені. Після цього відбулась масова облава, в результаті якої тих, хто вижив (близько 1 тис. євреїв), знищили.

2 вересня 1947 року - за працю в підпіллі Бронзовим Хрестом Заслуги відзначений вояк Української Повстанської Армії, надрайоновий провідник Вінницької округи ОУН, уродженець с.Петриків Тернопільського району. Йосип Демчук («Луговий»). Помер 22 жовтня 1952 від катувань в тюрмі НКВД.

2 вересня 1951 року - у м.Сіднеї (Австралія) помер військовик, громадський діяч, член Української Центральної Ради в м.Києві в 1917-1918 pp., уродженець Почаєва Микола Свідерський.

2 вересня 1954 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної Ради депутатів трудящих створено Тернопільське обласне управління водного господарства.

2 вересня 1957 року – розпочалися заняття на трьох курсах новоствореного медичного інституту в Тернополі. На перший курс організували прийом місцевої молоді, а на другий і третій студентів перевели з інших медінститутів. На час відкриття медичного інституту тут працювали 3 доктори, 45 кандидатів наук,  з них 2 професори, 16 доцентів, 52 співробітники без наукових ступенів. З року в рік для забезпечення навчального процесу на 5 – 6 курсах відкривалися нові кафедри, які очолювали науковці, запрошені з інших медичних вузів. Так, у 1959 – 60 учбовому році в інституті працювали вже 5 докторів і 62 кандидати наук, з них 2 професори і 31 доцент, 82 старших викладачів, асистентів і викладачів.

2 вересня 1992 року – в с.Футори Зборівського району народився Андрій Рава. Пішов служити добровольцем ще 25 березня 2014 р. у військову частину м. Біла Церква, а звідти, пройшовши воєнну підготовку, направлений у зону АТО командиром відділення дизельних автомобілів. Загинув у жовтні 2014 поблизу с.Миколаївка Волноваського району Донецької області. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар