Читайте нас в соціальних мережах

8 липня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 08 липня 2015 07:02
Сторінками історії: 1919 - до Борщова прибув голова Директорії Симон Петлюра, 1941 – Тернопіль повністю окупований німецькими військами, 1943  -  мінери Ковпака підірвали два залізничних та два шосейних мости на південний захід від Тернополя.

8 липня 1910 року - у Якимівцях на Лановеччині народився поет, перекладач, громадський діяч Кирило Куцюк-Кочинський. Від 1944 р. - у Румунії. Перекладав українською та румунською мовами твори англійських, болгарських, італійських, німецьких, польських, російських, словенських, угорських та французьких письменників. Помер 29 листопада 1991 р. у м. Бухаресті (Румунія).

8 липня 1919 року - до Борщова, де тоді перебував президент ЗУНР Євген Петрушевич, прибув голова Директорії Симон Петлюра (на фото). На цій зустрічі, враховуючи складність ситуації, було прийнято рішення про перехід УГА та уряду ЗУНР на Східну Україну.

8 липня 1920 року - Тернопіль став столицею маріонеткового більшовицького державного утворення - Галицької СРР.

8 липня 1941 року – Тернопіль повністю окупований німецькими військами на чолі з командувачем армією генералом Кіттелєм. Комендантом міста став майор Меєр. З перших днів окупації почав вводитися новий окупаційний режим: видавалися розпорядження про перепис населення у Генеральному губернаторстві, вводилися нові правила реєстрації громадських товариств. Для єврейського населення був введений особливий порядок реєстрації, проживання та носіння розпізнавальних знаків, накладалися штрафи і контрибуції, а пізніше - переселення євреїв у гетто. Місцеве населення в примусовому порядку залучалося до робіт по прибиранню вулиць міста. Органами німецької влади проводилася агітація, згодом-примусове вивезення тисяч наших юнаків і дівчат на роботу у Німеччину. У місті були введені карточки на хліб. Не зважаючи на всі перешкоди, місто жило, пристосовувалося до нових умов виживання. Станом на 1941 рік в місті налічувалося більше 100 підприємств, 40 громадських організацій та товариств, працював театр, концертне бюро, ресторани та ін.

8 липня   1941   року  -  радянські війська залишили з боями Заложці Тернопільської області.

8 липня   1943   року  -  мінери партизанського з’єднання Сидора Ковпака підірвали два залізничних та два шосейних мости на південний захід від Тернополя.

8 липня 1943 року - Скалат зайняло радянське партизанське з’єднання під командуванням Сидора Ковпака. Партизани захопили велику кількість мануфактури й продовольства, звільнили з ґетто близько 100 євреїв, підпалили німецьку жандармерію.

8 липня 1980 року – у Тернополі народився український військовик Павло Римар. Добровольцем пішов до батальйону територіальної оборони, з липня 2014 року ніс службу на блокпостах на в'їзді в Крим у складі 6-го окремого мотопіхотного батальйону 128-ї гірсько-піхотної бригади (раніше 6-й БТО Тернопільської області «Збруч». Загинув близько 3:00 ранку 1 лютого 2015 року під час пожежі та вибуху складу боєприпасів на території старої ферми у польовому таборі ЗСУ поблизу с.Червоний Чабан Херсонської області, де розміщувалися бійці Тернопільського батальйону територіальної оборони «Збруч». Тоді в пожежі загинуло шестеро військовослужбовців.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ