Читайте нас в соціальних мережах

4 травня. Цей день в історії Тернопілля

Субота, 04 травня 2019 00:09

4 травня 1915 року – в боях за гору Маківка в Карпатах загинув стрілець третьої сотні другого куреня Українських Січових Стрільців, уродженець с.Зарваниця Теребовлянського району, 25-літній  Осип Конюшевський.

4 травня 1917 року – імператор Австро-Угорщини Карл І провів інспекцію 3-ії армії, відвідавши с.Майдан Гусятинського району Тернопільської області.

4 травня 1919 року - у випуску  тернопільської газети “Українські вісті” жителів міста повідомляли, що поляки зранку 2 травня намагалися наступати під Львовом, але невдало – УГА у контрнаступі відбила у них три села.

“Нехай кожний українець, мешканець нашого міста, що має 18-35 літ життя, голоситься до війська і йде виганяти ворога з рідної землі. Нехай не буде в нашім місті ні одного дезертира, ні одного зрадника народу… Рівночасно звертаємося і до Вас, старших над 35 літ життя, українців міста Тернополя. Зголошуйтеся добровільно до військової служби і творіть міліцію, щоб дати можливість вислати у бій якнайбільше молодих і здорових людей”, - закликав тернополян “Комітет трудового українського населення міста Тернополя”.

4 травня 1920 року - в с. Старий Вишнівець Збаразького району народився літературознавець, перекладач Віталій Маслюк. Рік за роком Віталій Петрович невтомно перекладав з латинської мови праці українських учених минулих століть (“Сад поетичний” М. Довгалевського, “Про риторичне мистецтво” Ф. Прокоповича). Багатьох поетів ніколи не перекладали українською мовою, саме професор В. Маслюк ввів їх у скарбницю української культури.

4 травня 1921 року — завідувачем українського відділу Забайкальської Української окружної ради та заступником міністра національних справ Далекосхідної Республіки став уродженець Кошилівців Заліщицького району Петро Марчишин. На цій посаді активно займався справою організації українського шкільництва на Далекому Сході. У 1924 обраний головою Союзу українських студентів у Харбіні, голова правління Української вчительської спілки в Харбіні, адміністратор Українського національного дому, голова Ради харбінської «Просвіти», редактор журналу «Далекий Схід». Заарештований 15 січня 1949 року й засуджений до 10 років ув'язнення. Помер у в'язниці.

4 травня 1931 року – в Тернополі народився український політичний і громадський діяч, історик, журналіст Анатоль Бедрій-Антей. Під час Другої світової війни сім'я виїхала до Німеччини, а згодом – у США. Співзасновник і активіст товариства української студіюючої молоді ім. М. Міхновського, Спілки української молоді Америки, діяч організації оборони чотирьох свобод України, Українського конгресового комітету Америки. Керівник сектору ідеології у Проводі ОУН, голова комісії з підготовки Великих Зборів ОУН, головний редактор газети «Шлях Перемоги», тижневика «Гомін України».

4 травня 1943 року - нацисти розстріляли кілька сотень євреїв з гетто в Тернополі.

4 травня 1993 року – зареєстровано Тернопільську організацію Української асоціації творчої інтелігенції «Світ культури».

4 травня 1994 року – створено квіткову фірму «Ігор» - першу в м.Тернополі приватну квіткову фірму за всю історію міста.

4 травня 1994 року - проведене засідання Головної ради Тернопільської крайової організації ХДПУ. Головним питанням наради було висунення кандидатів у депутати до обласної ради. Згідно з ухвалою Головної ради висунуто 11 кандидатів, але участь у виборах взяло лише 8 кандидатів.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ