Читайте нас в соціальних мережах

11 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 11 вересня 2019 00:01

11 вересня 1675 року - турки дощенту зруйнували місто Підгайці і замок.

11 вересня 1920 року – у Тернополі припинила виходити газета «Більшовик». Спочатку - фронтове видання політвідділу 14-ї армії, від 24 серпня - орган ЦК Комуністичної партії Східної Галичини. Редактор — І. Кулик, один із працівників — Мирослав Ірчан. Опубліковано офіційні документи Галревкому, агітаційні матеріали, памфлети тощо.

11 вересня 1928 року – на сцені "Міщанського братства" Тернополя (нині - філармонія) виступила всесвітньовідома оперна співачка Соломія Крушельницька. Дохід від цього концерту йшов на користь "Рідної школи". 11 вересня 1941 року – у Тернополі створено державну гімназію з українською мовою навчання. Розміщувалася у восьми класних кімнатах та чотирьох кабінетах у будинку колишнього вчительського ліцею при вул. С. Качали, 2. На початку листопада 1941 р. до гімназії зголосилося 960 учнів, серед них 329 дівчат, але німецька влада дозволила прийняти до восьмих класів тільки по 50 учнів, в тому по 5 дівчат у кожному.

11 вересня 1943 року – в с.Попівці Кременецького району загинув бандурист Кость Місевич. Народився в с.Лезнєве Проскурівського повіту Подільської губернії. Працюючи на станції Проскурів телеграфістом, Місевич познайомився з командиром 34-го корпусу генералом Скоропадським, якому допомагав роззброювати московське військо, що поверталося з фронту. За часів Гетьманату його призначили комісаром подільської залізниці. У 1920 р. виїхав до Польщі. Там створив Українське товариство пасічників, розписував храми, виготовляв вулики, бандури, навчав молодь гри на ній. Вперше це тріо бандуристів під керівництвом Костя Місевича виступило в Народному домі у Львові в 1925 році. Виступи Костя Місевича набули великої популярності серед населення: його запрошували до Станіслава, Тернополя, Почаєва, Коломиї, Жовкви, Кременця та інших міст. У листопаді 1929 року Кость Місевич переїхав на Кременеччину. Ім'я Костя Місевича нині носить Школа кобзарського мистецтва у Нью-Йорку.

11 вересня 1948 року - у с.Саджівці Гусятинського району, в бою з групою МДБ,загинув правник, провідник ОУН у Скалатському повіті Дмитро Перешлюга. Уродженець с.Товсте Гусятинського району.

11 вересня 1948 року - в с.Оріховець Підволочиського району народився український архітектор та громадський діяч, Заслужений архітектор України Мирослав Білик.

11 вересня 1949 року – у США помер головний капельмейстер Армії УНР, композитор, музикант, диригент, педагог, скрипаль, критик, громадський діяч, уродженець Заліщик Михайло Гайворонський (на фото). Автор понад 30-ти стрілецьких пісень, серед яких: «Їхав стрілець на війноньку», «Йде січове військо», «Ой впав стрілець», «Ой казала мати». З театральної музики — найвідоміша його музика до п'єс «Вій», «Довбуш» та «Гетьман Дорошенко». На початку 1920-х років викладає у Вищому музичному інституті імені М. В. Лисенка, а в 1923 р. - виїздить на постійне місце проживання до США, де у Нью-Йорку засновує Музичну Консерваторію, організовує Український інструментальний оркестр, об'єднаний хор зі співаків семи навколишніх церков.

11 вересня 1987 року – в Афганістані загинув уродженець с.Конюхи Козівського району Богдан Колодка. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

11 вересня 2014 року – у с.Костільники Бучацького району поховали місцевого жителя, Військовослужбовця аеромобільної роти аеромобільно-десантного батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади Руслана Степулу, який загинув від вибухової травми 3 вересня 2014 у селі Цвітні Піски на Луганщині.

11 вересня 2016 року - відбулися перші вибори старост сіл Козівка, Баворів, Застав'є, Грабовець, Білоскірка, Дичків, Красівка, Скоморохи, Прошова, Смолянка, Теофілівка, Товстолуг, Застінка Великогаївської сільської громади Тернопільського району.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар