Читайте нас в соціальних мережах

23 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 23 квітня 2020 00:00

23 квітня 1866 року – в с.Застав'є (тепер с.Баворів) народився український письменник, священик УГКЦ о.Микола Дерлиця.  Парох у селах Гошів, Витвиця, Тростянець. Організатор читальні «Просвіти». Автор збірки оповідань «Композитор», повісті «Марта», книги «Воєнний дідич. Образок із світової війни», повісті «В Млаках», етнографічного нарису «Селянські діти». Друкувався в журналах «Літературно-науковий вістник» і газеті «Діло». Творчо спілкувався з Іваном Франком.

23 квітня 1901 року - в с.Нивра Борщівського повіту народився стрілець УГА Петро Фігуш. Під час Листопадового Зриву Окружна Військова Команда в Чорткові, направила його в Державну Жандармерію і після навчання в Станіславі, він був зарахований до Залізничної Жандармерії в якості коменданта залізничного транспорту. Після війни емігрував і жив у Канаді.

23 квітня 1907 року - однокласову школу в с.Милівці Чортківського району змінено на докласову. Збільшилась кількість вчителів. Будівництво школи так і не проводилося, хоч громада на це збирала кошти

23 квітня 1943 року – нацисти ув’язнили у концтабір Заксенгаузен військового діяча, підполковника УПА, одного із командирів «Нахтігалю», уродженця Тернополя Юрія Лопатинського (псевдо: «Калина», «Шейк»).

Звільнений 20 жовтня 1944. Після Другої світової війни проживає у США. Очолював Об'єднання колишніх вояків УПА. Помер 16 листопада 1982 року від серцевого нападу в Гантері (США).

23 квітня 1944 року - спроба радянських військ знищити повстанців на лінії Шепетівка - Рівне - Збараж. Найбільше військ радянське командування сконцентрувало в районі села Антонівці. Наступ також відбувався і з інших боків, але мобільні повстанські загони відступали, та наносили несподівані удари з флангів, внаслідок чого війська НКВС понесли значні втрати. Фланговими ударами військам НКВС вдалося потиснути фланги упівців, внаслідок чого повстанці опинилися у «мішку». З наказу командування УПА, війська повстанців перегрупувались наступним 23 квітня, НКВСівці втратили 250 осіб убитими, зокрема: під Антонівцями - біля 50 осіб, на лінії Кирилівка-Обгів - близько 80 осіб, на лінії Обгів-Ступно - 40 осіб, біля с. Москалівки - близько 30 осіб, в засідках - близько 50 осіб. Втрати повстанців склали 39 осіб вбитими та 30 пораненими.

23 квітня 1944 року – у Тернополі розпочала прийом учнів середня залізнична школа № 16 станції Тернопіль Львівської залізниці (тепер - загальноосвітня школа № 10). При школі діяв інтернат, в якому проживали учні до 1 січня 1948 року, а також - вечірня школа. Навчання проводилось російською мовою. У той час школа розташовувалась на розі вулиць Погорецького - Кохановського - С. Качали (Барвінських - Хмельницького - С. Качали, тепер в цьому приміщенні знаходиться «Укрсоцбанк»).

23 квітня 1945 року - в с.Товсте Гусятинського району ліквідовано станицю радянського винищувального батальйону, при цьому вбито 16 “стрибків”.

 

23 квітня 1945 року - в с.Раштівці Гусятинського району вбито уповноваженого НКДБ.

23 квітня 1945 року – потрапили в засідку НКВД і загинули студентка медицини, окружний референт Українського Червоного Хреста, член ОУН та УПА Ірина Бабуняк (псевдо "Ніна") та її соратниця на псевдо «Леся».

23 квітня 1945 року – в м.Кременець помер український релігійно-освітній, громадський діяч, публіцист, краєзнавець о.Михайло Тучемський. Вчитель церковного співу в Почаївській лавровій двокласній церковно-парафіяльній школі, священик і законовчитель у с.Загірці, наглядач церковно-парафіяльних шкіл Острозького повіту. Співорганізатор і керівник музею князів Острозьких у місті Остріг. Автор книг: «Сторожевой замок князей Острожских», «Город Острог» та інших, а також статей.

23 квітня 1946 року - група Лановецького равідділу НКДБ розпочала операцію з пошуку повстанців, у зв’язку з нападом на міліцейський пункт в с.Вижгородок Лановецького району в результаті якого були вбиті: уповноважений Лановецького РВ МВС Калініч, міліціонер Дурановський, боєць батальйону Коваль і тяжко поранений боєць батальйону Валенюк. Пошуки проходили в складі оперативно-військової групи шляхом прочісування лісових масивів які прилягають до хуторів сіл Вербівці та Влащинці, де могли переховуватися члени ОУН. Позитивних результатів не отримали.

23 квітня 1949 року – вночі у с.Лежанівка й навколишніх селах (Буцики, Вікно, Глібів, Зелене, Мала Лука) Гусятинського району впорядковано могили повстанців (закопано хрест та поставлено вінок “Героям Слава”).

23 квітня 1952 року - у бою з частинами МДБ у лісі біля с.Чернихів Зборівського району, разом з іншими керівниками обласного Проводу ОУН, загинув провідник ОУН Тернопільської округи  Іван Комар псевдо «Олесь», «Шелест».

23 квітня   1994   року  -  На Тернопільщині налагоджено консервацію і розлив мінеральної води "Гусятинська нафтуся".

23 квітня 2009 року - в Австралії помер кінопостановник, видавець і громадський діяч української еміграції, у уродженець с.Теляче (тепер – Мирне) Підгаєцього району Петро Кардаш.  Був співорганізатором та членом управи Української громади Західної Австралії. З 1951 року у Мельбурні, працював як культурно-освітний референт української громади; голова осередку Спілки української молоді у місті. Видавав молодіжний журнали «Промінь», «Український екран», альбоми: «Ukraine and Ukrainians», «Ukraine, its History and its Art»,  молитовники. Редактор-упорядник книги «Злочин» про Голодомор 1932–1933. Займався постановкою фільмів, зокрема - «Українці в Австралії», «Церкви народу».

23 квітня 2010 року - Тернопільська обласна рада засудила угоду між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (у пресі також «Харківські угоди», «Харківський пакт», «Угода Януковича-Медведєва»).

Додати коментар