Читайте нас в соціальних мережах

19 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 19 квітня 2020 00:00

19 квітня 1900 року – в с.Ободівка Підволочиського району народився український живописець і графік Петро Обаль. У 1920-1926 роках навчався у Краківській академії мистецтв. У 1925-1939 роках викладав малювання в середніх навчальних закладах Помор'я. Репресований  та  реабілітований.  Автор понад 500 робіт живопису, графіки, екслібрису.  Твори художника експонувалися у містах: Берлін (Німеччина), Братислава (Словаччина), Відень (Австрія), Женева (Швейцарія), Івано-Франківськ, Київ, Прага (Чехія), Торунь (Польща), Ульяновськ (нині РФ), Чикаґо (США). Помер 26 травня 1987р. в м.Стрий.

19 квітня 1903 року – помер український громадський діяч і письменник, адвокат і бургомістр у Тернополі Володимир Дмитрович Лучаківський. Саме при Лучаківському в Тернополі вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін. Бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля. Він і сам успішно займався літературною творчістю. Для аматорського театру «Руська Бесіда» він переклав з німецької і польської мов близько 20 п'єс, що свого часу були головним репертуаром українського театру в Галичині. Написав 2 оригінальні комедії «Іспит на мужа», «Несподівані женихи». Писав поезії, оповідання, гуморески. Переклав з німецької мови на українську «Карний закон». Видав друком «Причинок до етнографії галицького Поділля» (Тернопіль, 1883). Похований у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.

19 квітня 1947 року - біля с.Денисів Козівського району група підпільників ОУН звела короткий бій з загоном МВС. З боку емведистів було кілька вбитих і 3 поранених. Загинув один підпільник.

19 квітня 1948 року – у с.Смиківці понад 120 бійців МВС і працівників МДБ провели в селі облаву, під час якої розбирали фундаменти, розшивали стріхи, зривали підлогу; внаслідок цього зруйновано багато будинків.

19 квітня 1950 року - в с.Кобиловолоки Теребовлянського району народився учений-фізіолог, доктор ветеринарних наук, професор, академік Української академії наук Володимир Стояновський.

19 квітня 1968 року – в смт.Підволочиськ народився український військовик, заступник командира з озброєння 4 механізованої роти 2 механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади капітан Олександр Черниченко. Проживав у м.Волочиськ. Мобілізований як доброволець, з січня перебував у зоні АТО. 29 березня 2015  загинув у результаті обстрілу російськими бойовиками села Гранітне (Волноваський район) Донецької області. Похований у м. Волочиськ на Хмельниччині. Залишилися мати, сестри, дружина та 10-річний син.

19 квітня 1977 року – постановою Ради міністрів УРСР створено ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Касперівський заказник». Площа - 818 га. Розташований у межах Заліщицького та Борщівського районів Тернопільської області. Під охороною - унікальні природні комплекси в долині річки Серет із мальовничим водосховищем. Береги річки і водосховища високі, скелясті з вапняками оригінальних форм ви­вітрювання. Вздовж долини, у верхній частині схилу ко­рінних берегів - виходи (відслонення) сарматських пісковиків і вапняків, часто у вигляді суцільної пли­ти.

19 квітня 1985 року – у Шумську висаджено в повітря Костел Непорочного зачаття Діви Марії XIX століття. Будівництво храму фундувала Людвіка Менжинська 1852 року. Освячений 1861 року. Після Другої світової війни закритий. Відбудований протягом 1995-2005 років. Нині діючий храм РКЦ. Нановно освячений кардиналом Мар'яном Яворським 23 липня 2005 року.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ