Читайте нас в соціальних мережах

11 квітня. Цей день в історії Тернопілля

Субота, 11 квітня 2020 00:25

11 квітня 1597 року - у Варшаві (Польща) після тортур страчено керівника збройного козацького виступу, уродженця Гусятинщини Семерія (Северина) Наливайка.

11 квітня 1788 року – в містечку Язловець закрито домініканський монастир, монахи переїхали до Чорткова.

11 квітня 1945 року - НКВС заарештував митрополита Йосипа Сліпого, єпископа Григорія Хомишина, єпископа Никиту Будку (всі троє - уродженці Тернопільщини), єпископів Івана Лятишевського i Григорія Лакоту. В час, коли єпископи та інші духівники, які відмовились від «переходу» на православ'я, були звинувачені в уявних політичних злочинах і заслані до концтаборів (де жоден окрім митрополита не вижив), НКВС створило «добровольчий» рух «возз'єднання» (рос. воссоединения) з Руською Православною Церквою. Цей рух, окрім удаваної опори на священиків, що добровільно прагнули об'єднання, спирався також на офіційну підтримку священиків, яких змушували до цього, зокрема і тортурами. Майже одразу після завершення арештів ієрархів Російська православна церква призначила Михайла Оксюка єпископом Львівським і Тернопільським, виразно рекомендувавши скоординувати свої дії з «рухом народних мас за об'єднання Церкви».

11 квітня 1895 року - у с.Кривенькому, нині Чортківського району, народився офіцер УГА, педагог, художник Микола Стрільчик. На підставі сфабрикованого звинувачення розстріляний органами НКВС 19 листопада 1937 р. у м. Києві.

11 квітня 1950 року – у варшавській тюрмі польськими органами безпеки розстріляний діяч ОУН, член Проводу ОУН Закерзонського краю, уродженець с.Криве Козівського району Петро Федорів.

11 квітня 1967 року – у Львові помер вояк УГА, лікар, громадський діяч, в’язень радянських таборів, уродженець м.Скалат Семен Кивелюк.

11 квітня 1970 року – в м.Рочестер (США) помер український інженер, агроном-дослідник, громадсько-політичний діяч, уродженець с.Хмелева Заліщицького району Роман Коцик. Під час І-ї світової війни — вояк армії Австро-Угорщини. Після проголошення ЗУНР працював урядовцем державного Повітового комісаріату в Заліщиках. Начальник відділу Міністерства фінансів УНР, урядовець з особливих доручень при Міністерстві Внутрішніх Справ УНР. У 1949 році переїхав до США, де займався агрономією. Брав участь в написанні історично-мемуарного збірника Бучач і Бучаччина.

11 квітня 2003 року – у м.Клівленд (США) помер доктор медицини, громадський діяч у діаспорі, уродженець м.Бережани Любомир Бородайко.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ