Читайте нас в соціальних мережах

4 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 04 квітня 2020 00:00

4 квітня 1536 року - король Польський і великий князь Литовський Сигізмунд I Старий передає Кременецький замок із селами своїй дружині Боні Сфорці, яка володіє замком у 1536–1556 роках, і на честь якої, за однією з версій, названа замкова гора. Бона суттєво укріпила замок, який на той час мав 3 вежі і досить високі стіни з гарматами. В середині замку було розташовано казарми для гарнізону, різні господарські споруди, порохівниці тощо.

4 квітня 1841 року - у с.Присівцях Зборівського району в сім’ї українського греко-католицького священика народився історик, академік Польської Академії наук Анатоль Левицький. Опублікував багато історичних праць, повідомлень, рецензій, мистецьких статей. Написав популярний підручник для гімназій «Нарис історії Польщі і з’єднаних з нею країн слов’янських». Помер у м.Кракові 25 квітня 1899р.

4 квітня 1888 року - у с.Купчинцях Козівського району народився військовик, правник, громадсько-політичний діяч Олекса Олійник. Закінчив гімназію в м.Тернополі. Співорганізатор Тернопільського коша УГА (листопад 1918), учасник бойових дій. Працював адвокатом у м.Тернополі. Займався громадською та політичною діяльністю. 1941 року був заарештований органами НКВС. У 1944 р. емігрував за кордон. Автор статей на юридичну та історичну теми, праць про с. Купчинці. Помер 13 листопада 1971 р. у м.Пармі (США).

4 квітня 1910 року – в c.Юр'ямпіль Борщівського району народився український поет, перекладач Ярослав Кондра. Закінчив 1936 році Львівський політехнічний інститут. Брав участь у революційному русі. Належав до літературної організації «Горно», співпрацював 1931-1932 роках у журналі «Вікна». Займався також перекладацькою справою. Помер 15 грудня 1944 року у Львові, там же похований.

4 квітня 1923 року – у смт.Микулинці Теребовлянського району народилася українська громадська діячка, редактор Віра Бучинська. Навчалася в гімназії «Рідної школи» у Тернополі, педагогічному ліцеї у Бережанах. Під час німецько-радянської війни вчителювала. Від 1949 - у Канаді. Працювала в Об'єднані жінок та Лізі українських католицьких жінок Канади. Займалася організацією допомоги українським дітям у Бразилії.

4 квітня 1940 року -  створена Тернопільська обласна рада добровільного спортивного товариства «Динамо». Головними завданнями її діяльності були керівництво і контроль за спортивно-масовою роботою у колективах фізичної культури, залучення населення через спортивні організації до активної участі у суспільному житті, зміцненні обороноздатності країни.

4 квітня 1944 року - 1672 винищувально-протитанковий артилерійський полк 1-го Українського фронту зайняв оборону на південний-захід від Чорткова. Ворог чисельністю до двох батальйонів піхоти при підтримці 16 танків пішов в контратаку, намагаючись обійти полк з флангів і захопити місто. Протягом дня артилеристи відбили чотири атаки.

4 квітня 1945 року - близько 40 членів ОУН і вояків УПА загинули у штольнях гори Стінка поблизу с.Фащівка Підволочиського району

4 квітня  1951 року - Рада міністрів УРСР і ЦК КП(б)У прийняли постанову про обмін і реалізацію конфіскованого майна господарств, які виселяються з території Волинської, Дрогобицької, Львівської, Рівненської, Станіславської, Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської областей. В постанові надано дозвіл виселенцям брати з собою особисті цінності, домашні речі і домашнє начиння (одяг, посуд, дрібний сільськогосподарський і ремісничий інвентар), запас харчів на кожну сім’ю загальною вагою. Решта майна конфісковувалась.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ