Читайте нас в соціальних мережах

4 березня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 04 березня 2020 00:00

4 березня 1871 року - у с.Товстеньке Чортківського району народився польський митець, художник Францішек Городиський. Дідич Трибухівців, один з фундаторів побудови костелу в селі (виділив «ґрунт», тобто земельну ділянку, надалі оплатив тільки добування каменю, надав 2000 корон, хоча спочатку зобов'язувася оплатити все. Малював в основному олійними фарбами, часом - пастеллю. Виконував портрети (близько 200), cценки, краєвиди Поділля, околиць Закопаного. Найважливіші роботи: автопортрет, портрети: матері, дружини, доньки; Давида Абрагамовича (знаходиться у Відні), старця (відзначений на виставці Товариства поціновувачів образотворчого мистецтва). Роботи виставляв у Мюнхені, Варшаві, Львові, Закопаному, Кракові. Помер 28 вересня 1935 р. у Львові.

4 березня  1913  року  - в  с.Кобилля Збаразького району народився релігійний діяч о.Павло Коваль. Оперативні уповноважені працівники МДБ та МВС неодноразово робили обшуки, засідки з метою арешту й притягнення до кримінальної відповідальності за те, що о.Павло після ліквідації УГКЦ  відмовився перейти  у  російське православ’я.  Після арешту о. Павла відправили в тюрму м.Львова.  По смерті Сталіна була проголошена амністія під яку попав і  о.Павло.  Повернувшись до сім’ї, яка проживала у його матері у м. Тернополі, він 20 років пропрацював муляром  у ремонтно-будівельному управлінні  №1. У 1958 р. на заощадження купив невеликий старий будинок на окраїні м. Тернополя на вул. Білогірській.  В одній з кімнат обладнав мініатюрну церкву. В роки перебування на нелегальному становищі  він постійно займався душпастирською діяльністю. Помер 18 лютого 1981р.

4 березня 1921 року – в у м.Інсбрук (Австрія) помер австрійський етнограф, антрополог, мандрівник, один із зачинателів фотографії та кінематографії в Австрії Рудольф Пих. Народився в 1870 році у Тернополі.

4 березня 1934 року - в с. Августівка Козівського району народився професор, заслужений економіст України, академік Академії економічних наук поет Володимир Вихрущ.

4 березня 1943 року - в ув’язненні помер адвокат, доктор права, офіцер УГА, громадський діяч. уродженець  с.Лежанівці Гусятинського району Іван Любачевський.

4 березня 1943 року – на Кіровоградщині народивися український кобзар, композитор, письменник, журналіст, громадський діяч Микола Литвин. Його життя тісно пов’язане з Тернополем. У 1965 році він закінчив Тернопільське музичне училище. Працював у місцевій  філармонії. Тут познайомився з Ігорем Геретою, який став його побратимом. У 1965 році заарештований за участь у напівлегальній націоналістичній організації (м.Тернопіль) та звинувачений у проведенні «антирадянської пропаганди». У репертуарі Миколи Литвина - думи, козацькі, стрілецькі та пісні на слова українських поетів, власні твори. У 1993 році Тернопільська обласна рада встановила стипендію ім. М.Литвина для студентів-бандуристів, які навчаються у Тернопільському музичному училищі та студентів-тернопільців, котрі студіюють гру на бандурі у вишах України.

4 березня 1944 року – розпочалася Проскурівсько-Чернівецька наступальна операція радянських військ.  1-ий Український фронт отримав наказ перерізати надважливу для німецької групи армій «Південна Україна» магістраль залізниця «Львів-Тернопіль-Проскурів-Жмеринка» у Тернополі, Волочиську та Проскурові. З трьох напрямків успіху вдалось досягти лише в районі Волочиська, де розгорнулись жорстокі бої частин 60-ї армії генерала Черняховського і німецьких 7-ї танкової дивізії та 1-ї дивізії СС «Лейбштандарт Адольф Гітлер». В більшості випадків залізничний насип і полотно ставали рубежем запеклої боротьби.

4 березня 1945 року – у с.Тудорів Гусятинського району відбувся бій між частинами УПА та НКДБ.

4 березня 1946 року - зіткнення УПА з МВС в с.Антонівці Шумського району.

4 березня 1962 року – США помер доктор філософії. Військовик. Громадський діяч. Засновник Тернопільського Пласту Никифор Гірняк. Народився в Струсові Теребовлянського району. В роки Першої світової війни працював у легіоні УСС, був комендантом коша УСС, сотником. З 1922 р. на викладацькій роботі в гімназії «Рідна школа», згодом - її директор. Н. Гірняк займався активною суспільною працею у «Просвіті», у товаристві «Рідна школа», очолював товариство «Українська громада». З 1949 року поселяється в Америці. Є автором багатьох нарисів та спогадів.

4 березня 1980 року – в Афганістані загинув уродженець с.Білявинці Бучацького району Теодозій Знак. Всього в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти. 48 – загинули.

4 березня 2016 року - під Докучаєвськом Донецької області загинув уродженець с.Біла Тернопільського району 39-річний Юрій Володимирович Горайський, український громадсько-політичний діяч, підприємець, військовик, матрос морського центру спеціальних операцій, екс-голова Збаразької районної державної адміністрації (травень 2014 — квітень 2015). Під час розвідки передовий дозор «морських котиків», у якому був Юрій Горайський, наштовхнувся на диверсійно-розвідувальну групу противника. В результаті ближнього бою Юрій Горайський разом з побратимом з Одещини 27-річним Олександром Хмеляровим отримали смертельні поранення. За даними радіоперехвату, противник втратив 30 бойовиків. Тернопільська міська рада присвоїла Юрію Горайському звання «Почесний громадянин міста Тернополя» (посмертно).
 
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ