Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 16 січня

Четвер, 16 січня 2020 00:00
16 січня 1699 року - за умовами Карловицького мирного договору землі Тернопільщини, між Збручем і Стрипою, на південь від лінії населених пунктів Гусятин-Гадинківці-Біла-Білобожниця-Джурин-Бучач, які були під владою Порти і складали Чортківську нахію Кам'янецького ейялету Подільського пашалику, як і все Поділля, знову відійшли до Речі Посполитої. Фактично Польща повернула їх собі після 1683 в результаті воєнних дій.

16 січня 1819 року - засновано Кременецький ліцей. Його фундатором виступив один із найвідоміших польських освітніх діячів І половини ХІХ ст. Тадеуш Чацький. Ліцей був важливим осередком польської освіти та науки на Волині. Діяв до 1833 р., після чого припинив своє існування, надавши матеріальну та навчальну базу для нового закладу - університету Святого Володимира (тепер — Національний університет ім. Т. Шевченка).

16 січня 1938 року – в м.Київ помер український режисер і актор, уродженець Зборівщини Януа́рій Бортник. В юності виїхав з батьками до Тернополя. З дозволу воєнних властей Лесь Курбас організував «Тернопільські театральні вечори», куди вступив і Бортник. Він уперто працював над поліпшенням своєї дикції і добився успіхів: співав у хорі, брав участь у масових сценах і балеті. На афішах Бортник називали псевдонімом Н. Загребельний. Працював у Тернопільському, Львівському, Біілоцерківському, Харківському, Дніпропетровському театрах. 16 січня 1938 року його розстріляли в Києві. Реабілітований 1956.

16 січня 1945 року – директива НКДБ УРСР "Про активізацію агентурно-слідчої роботи по римо-католицькому духовенству та уніатах".

16 січня 1946 року – совєти виселяли з садиб усіх мешканців сіл Буряківка й Слободка Товстснського району та села Саранчукм Бережанського району, де активно діяли бандерівці. Постанова визначала інші села Тернопільської області та рознарядки на них селянських господарств із репресованих сіл.

16 січня 1990 року - відбулися переговори у справі УГКЦ в Москві, в Данилівському монастирі, в яких взяли участь представники Ватикану та Московської Патріархії. В числі делегації УГКЦ був виходець з Бучацького району Тернопільщини єпископ Павло Василик.

16 січня 1991 року – єпископські свячення отримав уродженець смт.Козова. генеральний вікарій Львівської архідієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні владика Маркіян Трофим’як. З 2012 року – єпископ-сеньйор.

16 січня 1991 року – владика Михаїл Сабрига отримав з Риму підтвердження своїх єпископських свячень, яку він отримав 11 жовтня 1986 р. із рук владики Стернюка. З квітня 1993 р. став ординарієм новоствореної Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ