Читайте нас в соціальних мережах

5 листопада. Цей день в історії Тернопільщини

Понеділок, 05 листопада 2018 00:00

5 листопада 1865 року - у Копичинцях Гусятинського району народився підприємець, видавець, меценат, громадсько-політичний діяч, посол австрійського парламенту, делегат УНРади ЗУНР Михайло Петрицький. Загинув у більшовицькому ув’язненні в лютому 1921 р. у м. Харкові.

5 листопада 1882 року - у с.Старій Могильниці Теребовлянського району народився доктор філософії, польський літератор, музейник, театральний діяч Єжи Коллєр. Помер 27 березня 1970 р. у м.Сколітові (Польща).

5 листопада 1893 року - у Копичинцях Гусятинського району народився правник, громадський і політичний діяч Володимир Лисий. Міністр внутрішніх справ в новоствореному Уряді Ярослава Стецька (1941). Після арешту німцями лідерів і розпуску уряду працював у Львові правничим консультантом в різних українських організаціях. Навесні 1944 емігрував на Захід. Був одним із засновників Української вільної громади в Америці, членом редакції журналу «Вільна Україна». Помер 26 грудня 1966 у м. Детройті.

5 листопада 1911 року – у с.Рай Бережанського району народився теоретик і організатор національно-визвольної боротьби ОУН Дмитро Мирон «Орлик». Заарештований гестапо в Києві. Вбитий під час спроби втечі із в'язниці 25 липня 1942 року на розі Фундуклеївської і Театральної (зараз - Богдана Хмельницького та Лисенка відповідно).

5 листопада 1938 року – в с.Іване-Золоте Заліщицького району народилася митець-килимар, багаторічний політв’язень радянських часів, член Української Гельсінської групи Стефанія Шабатура. Брала участь в роботі львівського Клубу творчої молоді «Пролісок», розповсюджувала самвидав. У 1970 році разом із групою львівських письменників і художників виступила на захист Валентина Мороза і добивалася дозволу бути присутньою на його суді. Була членкинею Української Гельсінкської групи. Співавтор листів і звернень до міжнародних і радянських організацій. 12 січня 1972 - КГБ заарештував С.Шабатуру за підозрою в „антирадянській діяльності“ (разом з Іриною Калинець, Михайлом Осадчим, В'ячеславом Чорноволом). Того ж року її засудили у Львові за «антирадянську агітацію і пропаганду» на 5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання. Брала активну участь у протестних акціях в'язнів. КГБ знищив 70 екслібрисів і понад 150 рисунків Шабатури. 2 грудня 1979 року повернулася в Україну. Мешкала у Львові під адміністративним наглядом. Протягом 1990–1995 була депутатом І демократичного скликання Львівської міської ради.

5 листопада 1941 року - у с.Литвинові Підгаєцького району народився вчений-географ, кандидат географічних наук, доцент Богдан Заставецький. Перший редактор всеукраїнського часопису «Історія української географії». Автор понад 150 наукових праць, підручників, посібників, атласів. Помер Б. Заставецький 30 вересня 2000 р. Похований у м.Тернополі.

5 листопада 1967 року – в Тернополі, у центрі площі Свободи, встановили пам’ятник Леніну. Скульптор - О. Роберман. Пам’ятник демонтовано 8 серпня 1990 року.

5 листопада 1981 року - об'єктом природно-заповідного оголошено діброву «Зелений дуб», яка зростає поблизу села Кутянка Шумського району. Площа - 4,5 га. Під охороною — ділянка дубово-соснових насаджень бонітету віком 180 р. Цінна у науковому, господарському та естетичному значеннях

5 листопада 2005 року - в Національному музеї Львова відкрилася ретроспективна виставка творів митця з Тернопільщини Якова Гніздовського з колекцій музеїв Львова, Києва та Тернопіля, присвячена перепохованню праху художника у Львові, а також 90-річчя від дня його народження та 20-річчю з дня смерті.

5 листопада 2008 року - до складу національного заповідника «Замки Тернопілля» ввійшли: замок 1631 року у м.Теребовля, замок XVI–XVII століть у містечку Микулинці Теребовлянського району, замок XVII століття в містечку Золотий Потік, замок 1600 року в селі Підзамочок, замок XIV–XVIII століття в селі Язловець Бучацького району, замок XVI–XVIII століть у селищі Скала-Подільська, замок XVII століття в селі Кривче Борщівського району, замок XVI–XVIII століть у місті Чортків.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ