Читайте нас в соціальних мережах

29 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 29 жовтня 2019 00:03

29 жовтня 1909 року - відкрито залізницю «Підгайці – Львів». Колію будував інженер Косінський. Її протяжність – 141 км 132 м. Залізницю взяли у концесію від 19 серпня 1905 р. до 19 серпня 1995 р. Будівництво тривало у три етапи. Концесіонери: князь Роман Потоцький, проф. Адам Чижевич, Адам Третер. Проіснувала до 22 липня 1944 року, коли відступаючи німецькі частини зірвали станцію, стратегічно важливі мости, інші пристанційні будівлі. Сьогодні діє тільки невеликий відрізок колишньої залізниці Львів-Підгайці: Потутори-Бережани (8 км).

29 жовтня 1913 року – в с.Смиківці Тернопільського району народився греко-католицький священик, василіянин, доктор філософії і богослов'я, український громадський діяч, письменник Володимир-Василь Ґавліч. Рукоположений на священика 21 листопада 1940р. Був священиком при Церкві Святої Великомучениці Варвари у Відні, в таборах скитальців у Німеччині й Австрії. В цей важкий повоєнний час, чим тільки міг, допомагав багатьом землякам-українцям, яких недоля змусила залишити Батьківщину. Згодом виїхав до США. Впродовж багатьох років з каплиці Благовіщення Радіо Ватикану транслювалася, у прямому ефірі на коротких хвилях, Свята Літургія в українському обряді та проповіді отця Володимира. Похований на українському католицькому цвинтарі Св. Духа в Гемптонбурґу штат Нью-Йорк.

29 жовтня 1918 року – у Відні помер письменник, педагог, літературознавець, уродженець с.Дубківці Гусятинського району Орест Авдикович. Псевдонім - Данило Троян. Учителював у Перемишлі: спершу в польській гімназії, від 1903 року — в українській гімназії і водночас в українському ліцеї для дівчат. Від 1905 року — перший адміністратор і префект гімназійного інституту, від 1909 — професор гімназії. Був завідувачем української бібліотеки для учнів і куратором драматичного гуртка, керував літературною секцією. Від 1908 року - голова Перемишльської філії Товариства наукових викладів імені Петра Могили. Дружина Климентина Авдикович-Глинська відома як промисловець та меценат.

29 жовтня 1933 року – в населених пунктах Тернопільщини відбулися панахида в день всенаціональної жалоби за жертвами Голодомору.

29 жовтня 1958 року – відбувся постриг в ченці майбутнього митрополита Луцького і Волинського УПЦ Київського патріархату, уродженця с.Лосятин Кремнецького району владики Якова (Іван Панчук).

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ