Читайте нас в соціальних мережах

8 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 08 жовтня 2019 00:09

8 жовтня 1884 року – в м.Тернопіль народився український письменник - історичний романіст Юліан Опільський (справжнє ім'я - Рудницький Юрій Львович). Написав романи «Опирі» («Упирі»), «Сумерк», повісті «Іду на вас», «Аллах», «Діти Одіна», нариси «Танечниця з Пібасту», «Гарміоне», «Вовкулака», «Поцілунок Іштари»,«Школяр з Мемфісу», «Тінь велетня», повісті й оповідання: «Хрести й ідоли», «Дух степу» і «Посів Перуна». Похований на Личаківському цвинтарі.

8 жовтня 1905 року - у с.Лішні Кременецького р-ну народився поет, письменник Сергій Даушков. Написав більше десяти романів і повістей, понад 250 «Казок старого млина». На жаль, переважна більшість творчого доробку письменника в рукописах. Помер 21 квітня 1991 р. у с. Малій Андрузі Кременецького р-ну.

8 жовтня 1915 року - у Тернополі відбулася прем’єра «Наталки Полтавки» – першої постановки новоствореного стаціонарного театру "Тернопільські театральні вечори" під керівництвом Леся Курбаса.

8 жовтня 1923 року - у Бучачі народився польський актор театру, кіно і телебачення, письменник, автор кількох книг-споминів, зокрема про Жнибороди, Ян Францішек Адамський.

8 жовтня 1941 року -  у більшовицькому концтаборі в Архангельській області загинув український військовий, політичний і громадський діяч, кооператор, публіцист і поет, уродженець с.Лука Монастириського району Остап Луцький. Перші свої твори друкував у часописі «Руслан». Збірки поезій: «Без маски», «З моїх днів», «В такі хвилі». Співорганізатор літературної групи «Молода муза», співредактор часопису «Буковина». Франко Іван присвятив йому вірш «О. Лунатикові». З 1918 р. в австрійській армії та в УГА. Ад'ютант ерцгерцога Вільгельма Ґабсбурґа (Василя Вишиваного) у 95 піхотному полку австро-угорської армії. Сотник УГА - шеф штабу IV Золочівської бригади (зокрема, міста Тернопіль, Бучач). Старшина з особливих доручень при штабі Головного Отамана Симона Петлюри. Як член штабу Армії УНР виголосив промову на похороні Мишковський Євгена в Тернополі. Посол до сейму Польщі (1928–1935) та сенату (1935–1939). Один з провідних діячів української кооперації в Галичині. Заарештований НКВД в жовтні 1939 р. Загинув у більшовицькому концтаборі.

8 жовтня 1947 року – в с.Бариш Бучацького району народився український художник Роман Василик. Молодший брат єпископа УГКЦ, священика та владики «катакомбної церкви» Павла Василика. Головний художник церкви Покрови Превсятої Богородиці у Львові. З 1988 року декан Львівського інституту декоративного і прикладного мистецтва. Розписував іконостас та запрестольну ікону в каплиці меморіального комплексу-музею кардинала, Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого у селі Заздрість Теребовлянського району. Твори виставлялись у Національному музеї у Львові.

8 жовтня 1964 року – в м.Чортків народився український поет, есеїст, перекладач, літературознавець. Василь Махно. Член Національної спілки письменників України, АУП. Учасник гурту «Західний вітер». Кандидат філологічних наук. Член міжнародного ПЕН-клубу. Лауреат премій ім. Степана Будного, журналу «Кур'єр Кривбасу», Фонду Лесі та Петра Ковалевих.

8 жовтня 1965 року - єпископ Даміан Марчук покинув Львівську і Тернопільську кафедру  Українського екзархату Російської православної церкви. Його змінив на цій посаді митрополит Миколай Юрик.

8 жовтня 1980 року – в с.Передмірка Лановецького району помер український літератор, фольклорист, краєзнавець Юрій Горошко. Від 1926 друкував поезії, нове­ли, нариси й статті в періодиці. У 1939 року був ув'язнений у Березі Картузькій. Після війни закінчив педагогічне училище, Кременецький учительський інститут, викладав у школах Лановецького району.  Видав збірку «Поезії» (у співавторстві з С. Лазебою) і книжку віршів «Пісня». Автор «Історії села Передмірка» (рукопис зберігається у Кременецькому краєзнавчому музеї). Збирав і записував пісні. Частина з них опублікована у збірці «Пісні Тернопільщини».

8 жовтня 2004 року – у Тернополі, в парку Топільче, розпочався Всеукраїнський рок-фестиваль «Нівроку».

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ