Читайте нас в соціальних мережах

4 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 04 жовтня 2019 00:09

4 жовтня 1667 року – 3-тисячна польська армія  гетьмана Речі Посполитої Яна Собєського підійшла до Підгаєць і стала там на відстані 45 км од головних сил об'єднаних військ Крим-Ґірея і Петра Дорошенка. З півдня й заходу Підгайці прикривали густі ліси, а зі сходу болота і глибокі балки. Собєський заздалегідь провів інженерну підготовку поля бою, звівши два равеліни з гарматами на північ від Підгаєцького замку. Більшість військ Собеського лишилися в резерві.

4 жовтня 1972 року – австрійські війська покинули Бучач і вирушили в напрямку Чорткова.

4 жовтня 1868 року – в с.Кип’ячка Тернопільського району народився український літературознавець, мовознавець, фольклорист, педагог, громадський діяч, доктор філології, академік АН УРСР Кирило Студинський. Депутат Верховної Ради УРСР першого скликання, дійсний член і голова НТШ, викладач львівських гімназій, викладач польської й української мов у гімназіях Кракова та Ягелонському університеті, професор і проректор Львівського університету. Автор наукових праць із літературознавства, історії культури й мови, досліджень давнього та нового українського письменства, з історії єднання прогресивних діячів Західної та Наддніпрянської України, українсько-польських й українсько-чеських літературних зв’язків, цілого ряду оповідань, віршів тощо. Помер у червні 1941 р. Місце смерті невідоме.

4 жовтня 1869 року – на Львівщині народився архітектор Альфред Кароль Броневський. Перебував на державній службі у львівській Дирекції державних лісів, пізніше працював у Тернополі.За часів II Речі Посполитої очолював архітектурний відділ Міністерства публічних робіт. Автор проекту повітового шпиталю у Тернополі. Помер 5 жовтня 1941 року. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

4 жовтня 1897 року – у м.Збараж народився український живописець, скульптор, художник театру Марія Тушицька. Навчалася у Львівській художньо-промисловій школі, закінчила Українську академію пластичного мистецтва. Серед творів: пейзажі, натюрморти, жанрові картини, декорації до вистав Українського театру в м. Ужгород, скульптурні портрети.

4 жовтня 1930 року - польські улани обступили с.Урмань Бережанського району і почали пацифікацію. Тоді побили 7 провідних членів української урманьської громади, а згодом – 30 юнаків, які були найдіяльнішими в місцевих товариствах, вчинили погром читальні та приміщень громадських організацій.

4 жовтня 1931 року - в с.Гнильче Підгаєцького району народився Настоятель Княжого храму Святого Миколая в м.Львів митрофорний протоієрей о.Володимир Хрептак.

4 жовтня 1942 року – помер довголітній парох (1912-1942) церкви св.Миколая у с.Староміщина Підволочиського району о.Ісидор Свистун. Похований на прицерковному кладовищі.

4 жовтня 1944 року – у с.Бабинці Борщівського району народився український вчений у галузі медицини Михайло Гнатюк. Доктор медичних наук, професор. Є автором понад 700 наукових праць, 5 монографій, англомовного навчального посібника з топографічної анатомії та оперативної хірургії, 65 патентів та авторських свідоцтв на винаходи.

4 жовтня 1947 року - виповнилось 5 років із часу організації перших збройних груп повстанців. Напередодні цієї річниці в Борщівський район прибув крайовий провідник ОУН Василь Бей (псевдо «Улас»). Він зустрівся з активом збройного підпілля регіону на базі Чортківського надрайонного Проводу, який якраз і розташовувався у печері «Озерна» поблизу Стрілківців. Під час зустрічі повстанці тоді вишикувались під просторим склепінням підземної зали, і Василь Бей зачитав перед ними наказ Проводу про нагородження Хрестом заслуги сотника Володимира ,який втратив зір у лавах УПА, а також про присвоєння військових звань іншим бійцям. Тоді ж він повідомив, що ОУН та рештки УПА зливаються в одну організацію — збройне підпілля ОУН-УПА... Те місце схову в печері не могли викрити майже два роки.

4 жовтня 1990 року –  у м.Тернопіль народився український футболіст, захисник луцької «Волині» Роман Годований. Вихованець тернопільського футболу. Виступав за команди СДЮШОР (Тернопіль), «Надія» (Копичинці), «Педліцей» (Тернопіль) та ФК «Тернопіль-ТНПУ», з квітня 2008 року грав за «Ниву» (Тернопіль). 

4 жовтня 2014 року - поблизу с. Миколаївка Волноваського району Донецької області загинув військовослужбовець 72-ї окремої механізованої бригади, уродженець с.Футори Зборівського району Андрій Рава.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар