Читайте нас в соціальних мережах

25 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 25 вересня 2019 00:08

25 вересня 1667 року – козацьке військо гетьмана Дорошенка, спільно з кримськими загонами Кирим Ґерая,  рушили з-під Старокостянтинова на захід, через Збараж і Вишневець та дійшли 3 жовтня до Поморян. Собеський, дізнавшись про появу татар і Дорошенка у Галичині, 1 жовтня вирушив до Підгаєць і став там 4 жовтня на відстані 45 км од головних сил супротивника, загрожуючи її комунікаційним лініям та розраховуючи на те, що Дорошенко вирішить його розбити.

25 вересня 1878 року – у с.Звиняч Чортківського району народився український педагог-новатор, науковець, публіцист, видавець, громадсько-політичний і військовий діяч Михайло Галущинський. Основоположник нової епохи національної культури - української андрагогіки; теоретик й організатор гімназійної освіти та освіти дорослих у Галичині, командант легіону Українських січових стрільців, член культурно-просвітницьких товариств, професор Львівського (Таємного) Українського університету, засновник-редактор журналу «Життя і знання». Автор підручників із педагогіки «Народна освіта і виховання народу: методи й цілі», «Позашкільна освіта», праць «Національне виховання», «Українські народні бібліотеки і праця над поширенням книги». Помер 23 вересня 1931 р. у м. Львові.

25 вересня 1881 року – у с.Хлопівка Гусятинського району народився громадський діяч, журналіст Омелян Темницький. Помер 14 серпня 1918 р. у м. Одесі.

25 вересня 1904 року - в с.Дичків Тернопільського району народився український педагог, перекладач Омелян Омецінський. Працював учителем у гімназіях. У 1944 емігрував до США. Викладав українознавство в школах штату Нью-Йорк. Переклав твори Михайла Коцюбинського на мову есперанто та Епіктета і Марка Аврелія на українську мову. У 2-у томі регіонального збірника «Шляхами Золотого По­ділля» опубліковані його статті «Мова Тернопільщини» і про село Дичків.

25 вересня 1905 року - у с.Завалів Підгаєцького району народився археолог, доктор філософії, професор Інституту археології Єврейського університету в Єрусалимі Авігад Нахман. Помер 28 січня 1992 р. у м.Єрусалимі (Ізраїль).

25 вересня 1938 року – в с.Скоморохи Тернопільського району народився український археолог, мистецтвознавець, історик, поет, викладач і громадсько-політичний діяч. Заслужений діяч мистецтв України Ігор Петрович Ґерета. Депутат Тернопільської обласної ради І-IV скликань, член її президії, голова постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова та інформації. Організатор і директор Інституту національного відро­дження України. Почесний громадянин міста Тернопіль (2003, посмертно). Помер 5 червня 2002 року в м.Тернопіль, похований у смт.Велика Березовиця.

25 вересня 1956 року - другий секретар ЦК КПУ М.Підгорний звернувся до ЦК КПРС з листом, в якому просив вирішити питання: про заборону членам ОУН–УПА повертатися після звільнення з місць ув’язнення у Львівську, Тернопільську, Дрогобицьку, Станіславську, Волинську і Рівненську області.

25 вересня 1955 року – в м.Зборів народився український Орест Косар. Працює в галузі станкового і монументального живопису.

25 вересня 1961 року - на Львівщині помер священик, літератор, редактор, видавець, дійсний член НТШ, громадський діяч, посол сейму Польщі в 1928-1930 рр, уродженець с.Оріховець Підволочиського району Леонтій Куницький.

25 вересня 1986 року – в Афганістані загину уродженець с.Синява Збаразького району Павло Турський. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 - загинули.

25 вересня 1990 року – в Канаді помер літератор і перекладач, громадсько-культурний діяч у діаспорі, уродженець с.Довжанка Тернопільського району Василь Солонинка.

25 вересня 1993 року - у Львові помер скульптор, медальєрист, уродженець с.Сков’ятин Борщівського району Любомир Терлецький.

25 вересня 1994 року – на довиборах по Теребовлянському виборчому окрузі №364 відбулися довибори до Верховної Ради на яких, в першому турі, переміг перший Президент України Леонід Кравчук.

25 вересня 2016 року - в Тернополі, на вул.Валова, встановлено пам'ятник Ігорю Ґереті.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар