Читайте нас в соціальних мережах

22 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 22 вересня 2019 00:00

22 вересня 1915 року - сформовані у дивізіон бельгійські солдати, покинули Францію з метою допомоги царській російській армії у військових діях проти німців та австрійців на Галичині з новими моделями бронетехніки. Солдати поїхали зі своєю бронетехнікою, озброєними вело- та мотоциклістами до Збаража, де зупинилися до червня. Бельгійський бронедивізіон брав участь у Брусиловському прориві, битвах під Ігровицею, Білою, Цебровом, Озерною, Зборовом, Бучачем, Конюхами. З жовтня 1916 до травня 1917 солдати провели зиму в Озерній, потім проходили вишкіл в окопах с. Будилів і Конюхи Зборівського району. Брали участь у великих битвах до взяття Тернополя 25 липня.

22 вересня 1920 року - у Тернополі, в приміщенні залізничного вокзалу, розташовувався штаб Симона Петлюри.

22 вересня 1933 року - в Тернополі почався судовий процес проти: м'ясарського челядника Богдана Мушки, кравецького челядника Миколи Сиротюка, дяка Осипа Фуртака, учня Осипа Шкамбари, селянина Олекси Гориня і столярського челядника Михайла Винничука за приналежність до ОУН та поширення нелегальної літератури.

22 вересня 1939 року -  в Тернополі розпочала виступи бригада акторів київських театрів – Державного театру опери і балету, Театру російської драми, Театру естради та ін.

22 вересня 1940 року - у тернопільському палаці піонерів та школярів відбулася перша обласна конференція комсомолу. З доповіддю на ній виступив секретар обкому комсомолу Іван Бугайченко.

22 вересня 1945 року – на хуторі Ліщина коло Залізців загинула учасниця українського визвольного руху, стрілець ОУН-УПА, санітарка Самооборонного Кущевого Відділу Софія Складан. Уродженка с.Куклинці коло Зборова. Була неперевершеним оратором, співачкою і танцюристкою. Ініціювала походи молоді Зборова та околиць на Лисоню, Маківку, до Підлисся на Білу Гору (батьківщина Маркіяна Шашкевича), на прощі до Краснопущі, Зарваниці, Ратищ, Почаєва. В ОУН з 1941 на пості підрайонової, а потім районової активу жінок. Спершу працювала розвідницею, згодом закінчила санітарні курси підпільників і була санітаркою в підрайоні. Мала псевдо «Орися», «Оленка». В Тростянці очолює зв'язковий пункт між підпіллям Волині і Галичини. Крім того вона провадила курси санітарок. Була видана зрадником А.Голубовичем (псевдо "Долоня") завербованим НКВД. Восени 1945, повертаючись від хворого повстанця на хуторі Серетеччина, була схоплена НКВД. Закатована на хуторі Ліщина. Згодом похована в с.Загір'я. Краєзнавець Д.Чернихівський присвятив їй пісню "У Зборові коло неньки".

22 вересня 1963 року - у с.Біла коло Тернополя в день відкриття Меморіального музею їм. Соломії Крушельницької вранці було вивішано блакитножовті прапорці.

22 вересня 1989 року – у Львові помер магістр права, педагог, громадсько-культурний діяч, уродженець  с.Сосулівці  Чортківського району Ярослав Оробець.

22 вересня 2001 року - в м.Нью-Йорк помер американський скрипаль, уродженець Кременця Ісаак Стерн (Штерн, англ. Isaac Stern). В однорічному віці був повезений батьками у Сан-Франциско. Тут вчився у консерваторії.. Перший концерт зіграв у 13 років. Дебютував в 1936 із Симфонічним оркестром Сан-Франциско, уперше виступив у нью-йоркському Карнегі-холі в 1943. Уже ранні записи Стерна є яскравим свідченням його таланту: юний скрипаль грає блискуче, стильно й емоційно. Активно виступив за збереження Карнегі-холу й, домігшись цього, став президентом Ради Карнегі-холу і сприяв тому, щоб саме в цьому залі проходили самі престижні концерти.  Випустив більше 200 записів. В 1981 фільм про поїздку Стерна в Китай «Від Мао до Моцарта» одержав премію Академії в розряді повнометражних документальних фільмів. В 1984 Стерн одержав премію «Кеннеді-центра». У 1987 - премію Греммі за «визначний артистичний внесок у сфері записів протягом життя». За 60 років виконавської кар'єри виступав на більшості престижних сцен світу. Більшість концертів Стерна збереглися, записані на магнітофонну плівку (понад 200 записів 63 композиторів).

22 вересня 2014 року - у бою з російськими збройними формуванням біля селища Піски (Ясинуватський район) під Донецьком загинув під час мінометного обстрілу студент Тернопільського національного технічного університету (третій курс), боєць 5-го Окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу Степан Стефурак.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар