Читайте нас в соціальних мережах

Пасивний дохід: як створити та які варіанти пасивного доходу є

Четвер, 08 серпня 2024 20:59
Пасивний дохід: як створити та які варіанти пасивного доходу є
Пасивний заробіток. Чарівні слова, погодьтеся. І немає нічого поганого в тому, що кожному хочеться нічого не робити і отримувати при цьому гроші.

Нехай не найбільші. Але так, щоб вистачало на життя, чи хоч би на кишенькові витрати. Більше того, підприємці, які не перший рік у бізнесі прагнуть саме такого, намагаючись вкласти максимум зусиль спочатку, щоб потім справа дійшла до автоматизації і можна було керувати ним так, як спокійно отримуючи свій прибуток.

Для людей, які з бізнесом не пов'язані, таке бажання теж не є новинкою. Але головне, що цього справді можна досягти. У деяких випадках швидше, у якихось повільніше.

За прикладом далеко не треба ходити. Люди, які мають у розпорядженні дві квартири, здають одну з них і отримують із цього гроші. Це пасивний заробіток. Або люди, які вміють в інвестиції. Вкладають великі суми з розумом та отримують дивіденди. Це також пасивний заробіток.

Проблема тільки в тому, що не кожен має зайву квартиру, і далеко не кожен знає, як інвестувати. Чи є інші методи? Є. Про них і поговоримо далі.

Але раніше, давайте визначимося, кому матеріал, надрукований у цій нотатці, підійде.

  • Тим, хто хоче реалізувати свої ідеї в життя, не втрачаючи роботу.
  • Тим, хто розуміє, що заробітна плата на основній роботі — відмінний варіант, але буває недостатньо для комфортного життя.
  • Тим, хто замислюється про майбутнє своєї сім'ї, бажаючи створити фінансовий заробіток «на чорний день».

пасивний дохід

Що таке пасивний дохід?

Пасивним називається такий дохід, який не потребує постійних, щоденних трудовитрат. Він створюється один раз, а потім із нього йдуть дивіденди.

Відволікаючись від теоретичних описів, нагадаємо вам про таку книгу як «Багатий тато, бідний тато» Роберта Кійосакі. Чому ми про неї згадали? Тому що це одна із найпопулярніших книг серед тих, хто хоче підвищити свою фінансову грамотність. І в тому числі дізнатися про пасивний дохід. Загалом, якщо вас цікавить тема заробітку, і ви хочете сформувати своє ставлення до фінансів, рекомендуємо звернути увагу не лише на цю книгу. А щоб вам не довелося шукати авторів, які зверталися до цієї теми в літературі, ось вам 33 книги про бізнес, які варто прочитати.

Види пасивного доходу

Пасивний дохід від володіння або продажу інтелектуальної власності

Для кого він підходить:

Для тих, хто має талант (літературний, музичний, акторський, режисерський, художній, талант у проведенні тренінгів чи написання посібників). Так, йдеться про довгостроковий прибуток із продажу створеного твору.

Для тих, хто вміє винаходити. Як і в першому випадку, довгостроковий пасивний дохід йтиме з продажу прав на патент.

У цьому випадку автори отримують гонорари за випущені літературні твори, пісні, продані патенти (патент на технологію пакування тетрапак, наприклад).

Пасивний дохід від інвестиційних або фінансових вкладень

Такий варіант доходу виходить із вкладень грошей у різні фінансові інструменти. Такі як акції, інвестиційні фонди, вклади в банках і т.д.

Окрім власних вкладів, до цього виду доходу можна віднести купівлю нерухомості, готового бізнесу, який не потребує постійної присутності (наприклад, ви виступаєте лише в ролі інвестора, а керує бізнесом інша людина). Це може бути навіть обладнання для бізнесу, яке ви здаватимете в оренду.

Пасивний дохід від маркетингової діяльності

Що означає маркетингова діяльність? Це будь-які дії, спрямовані на просування ринку будь-якої ідеї, послуги або бренду. За умови, що такі дії призведуть зрештою до отримання постійного прибутку.

Показовий приклад — мережевий маркетинг. Однак ми не будемо на ньому детально зупинятися, тому що в такий спосіб заробити можуть далеко не всі.

А ось інший популярний сьогодні спосіб підходить багатьом — створення власного інтернет-ресурсу, або інтернет-проекту, який, втім, сайт теж включає.

Як створити пасивний дохід

Насамперед знадобиться інформація про можливості. І чим її більше, тим краще ви представлятимете картину цілком, які є можливості безпосередньо у вас, і як їх краще застосувати.

Чим ми не планували займатися, інформація завжди має бути на озброєнні. Особливо в наш час, коли вона є доступною і всі зміни відбуваються дуже швидко. Також в залежності від виду пасивного доходу, потрібно володіти навичками які допоможуть з легкістью його запустити та контролювати. Рекомендую долучитися до комьюніті UDC digital, у ньому ви познайомитесь з багатьма людьми які мають різні професійні навички та допоможуть вам теж їх здобути.

Створення власного сайту для пасивного доходу.

Що для цього знадобиться:

  • Навички володіння комп'ютером (не йдеться про знання програмування, тому що сайт можна замовити у стороннього розробника).
  • Наявність вільного часу щодня (ми не говоримо про день цілком, якщо ви зможете приділяти своїй справі кілька годин після роботи, цього теж вистачить).
  • Знання принципів маркетингу (для заробітку сайт потрібно буде просувати. Вчитися цьому можна по ходу, головне не чекати, що все станеться само собою).

Складнощі:

Створення пасивного доходу — це робота. Вам доведеться вкласти якщо не фінанси, то час та сили. Чи не буває так, що пасивний заробіток склався з нічого. Це стосується й створення власного сайту.

Сайт не приноситиме дохід відразу після створення. І навіть за місяць після створення. Тому новачкові треба зрозуміти одразу. Знадобиться тривалий етап часу, повний роботи, щоб запустити «реакцію» пасивного прибутку. В середньому на це йде від 6 місяців до 3 років.

Обов'язково будуть такі моменти, коли захочеться опустити руки. Це закономірний етап у справі, яка потребує вкладення сил протягом тривалого періоду. І єдиний шанс досягти мети в організації пасивного доходу — не опускати їх раніше.

Які способи заробітку на популярному сайті можна використовувати.

  • Продавати посилання.
  • Продаж місць під рекламу. Це може бути банерна, контекстна, тизерна реклама або нативна реклама через статті та матеріали.
  • Партнерські програми.
  • Реферальна система посилань.

Що робити потім? Коли у вас є готовий сайт, який ви змогли розкрутити, ви маєте три варіанти дії:

  1. Отримувати дохід та підтримувати популярність сайту невеликими зусиллями. У такому варіанті сайт не буде розвиватися і з кожним днем ​​підвищуватиметься ризик того, що він стане нецікавий публіці, а отже припиниться і ваш дохід.
  2. Отримувати дохід та продовжувати вкладати сили, час та гроші у розвиток сайту. У такому разі ви зможете збільшити дохід.
  3. Отримати дохід та продати сайт. Робочі сайти, здатні приносити прибуток, добре купують. Отже, ви зможете отримати великий прибуток разово. Але рекомендується це робити тільки якщо вам все це набридло, або у вас вже є інший проект.

Створення творчого інтелектуального продукту та його продаж

Це один із найпопулярніших способів отримання пасивного доходу у світі. Навіть той спосіб, який ми з вами розглядали до цього — створення сайту — також може ставитись до створення такого продукту. Тому що за допомогою сайту можна його просувати та багаторазово продавати.

Але зараз ми говоримо все-таки про класичні схеми. Візьміть будь-якого відомого письменника. Від нової книги, випущеної великим тиражем, він отримає чималий прибуток. А у разі додаткового тиражу отримуватиме ще. І у разі екранізації, навіть якщо вона виявиться невдалою, теж отримає свою суму.

Звичайно, можна заперечити, мовляв, скільки людей пишуть і скільки стають відомими письменниками? А як бути тим, хто взагалі не пише?

На письменстві світло клином не зійшлося. У світі стільки речей та стільки здібностей, яким люди з якоїсь причини не надають значення. А тим часом, завдяки їм також можна досягти успіху. Проблема в тому, що для того, щоб ці заняття почали давати прибуток, потрібно постійно покращувати свої здібності. Замість письменства світу можна запропонувати свої навички шиття, в'язання, дизайнерської майстерності, художнього таланту, створення виробів із різного матеріалу. Суть у тому, щоб продати людям своє вміння. Один раз записавши майстер-клас з будь-якої потрібної інформації, і можна отримувати з його продажу дивіденди. Інша річ, що для успіху цієї витівки потрібна довга робота до. Так, наприклад, вам знадобиться розширити знання аудиторії про себе та власне саму аудиторію, запропонувавши їй безкоштовні частини свого знання, щоб «підсадити».

Здача в оренду власності, обладнання, нерухомості тощо

Як правило, коли мова заходить про оренду, всі представляють здачу квартири, але за фактом, здавати можна будь-що, що принесе прибуток. Починаючи від гаража і закінчуючи побутовою технікою. Подумайте, можливо у вас є можливість здавати в оренду щось із цього списку:

  • Авто
  • Устаткування для ремонту та інструментів
  • Побутова техніка
  • Меблі
  • Дорогий одяг
  • Ювелірні прикраси

Справа в тому, що багато хто з цих речей люди не купують, тому що вони не потрібні їм постійно. Але при цьому періодичні потреби виникають. Так, дорогий одяг може знадобитися комусь для світської зустрічі, або ж зйомок у кліпі, заради яких не хочеться витрачати великі суми в магазинах.

До речі, за тим самим Робертом Кійосакі, будь-яка річ, яка не приносить прибуток, вважається пасивом (на противагу активу, який гроші приносить). А пасив потрібно або переводити у статус активу, або позбавлятися його.

Цю ідею створення пасивного доходу можна використовувати навіть якщо у вас немає на даний момент того, що ви можете здавати в оренду. Ви можете щось створити, що точно буде затребуване як орендована річ. Наприклад, якщо у вас у місті проходить багато виставок, ви можете зробити просте недороге, але зручне обладнання та пропонувати організаторам, які не мають свого обладнання (такі завжди є). Цим ви покриєте витрати на виготовлення та почнете згодом отримувати дохід.

І знову ж таки, не вдасться реалізувати цю ідею без вкладення будь-чого. Як мінімум вам знадобиться виконувати дії щодо контролю за збереженням орендованої речі, а також на ремонт. І тут — головне, щоб витрати на ці дії не перевищували прибутку від оренди.

Фінансові інвестиції

Це один із найскладніших способів отримання пасивного доходу, тому що:

  1. Вимагає поглиблених знань у цій сфері, а також таких навичок, як терпіння та витримка.
  2. Вимагає початкового капіталу.
    Основна проблема цього способу, незважаючи на те, що він може бути найвигіднішим — дуже великі ризики. Не просто не отримати прибуток, а втратити вкладені кошти.

Але давайте по порядку:

Покупка нерухомості

Цей спосіб також вважається інвестуванням. До нерухомості може належати житлова, комерційна нерухомість, а також земельні ділянки, обладнання, водні об'єкти та техніка, літальна техніка.

Від усього цього можна отримувати пасивний прибуток, якщо здавати в оренду. Інша справа, що якщо у вас цього немає, то витрати на придбання з оренди навряд чи окупляться (якщо не про дешеві об'єкти). Інша річ, що ті ж квартири згодом дорожчають, і інвестувавши в них, ви потім може нерухомість продати із прибутком.

Покупка бізнесу

Також потрібні фінансові вливання у значному розмірі. Але на відміну від квартири, така покупка покликана приносити дохід одразу й у чимало, який здатний покрити витрати за не такий тривалий період часу.

Але природно, ризик великий. Вам потрібно знати, як керувати бізнесом, а точніше, як керувати саме цим бізнесом. Інакше ви занапастите і справу, і свої гроші.

Інвестиції у фінансові інструменти

Тут мова піде про вливання грошей у цінні папери, інвестиційні вклади, а також у проекти, які обіцяють вам прибуток на кшталт біржових торгів.

Так, зараз можна вкладати невеликі суми. Але річ у тому, що така річ як різні фінансові інструменти — дуже хиткі грунт. На тому ж Форексі ви зможете заробити тільки в тому випадку, якщо розбирайтеся, як воно там діє і маєте аналітичний склад розуму. Та й то не у ста відсотках випадків допоможе.

Величезним плюсом у всіх без винятку вкладеннях буде вміння прораховувати фінансові ризики, незалежно від того, який прибуток вам «загрожує».

У будь-якому випадку, без профільних знань, навіть якщо у вас є власні накопичення, занурюватися в цю сферу протипоказано.

Свій бізнес

Відразу обмовимося — щоб ваша справа не являла собою, а процес побудови власного бізнесу — складна тема, яка вимагатиме дуже багато часу. Тому про пасивний дохід можна буде говорити лише після довгого часу наполегливої ​​роботи.

Зараз левова частка всіх бізнес-напрямків пішла в інтернет, але про такі види ми поговоримо пізніше.

Якщо ж розглядати фізичний бізнес, то основна заковика в тому, що вибудувати саме пасивний дохід буде складно, тому що він відбудеться тільки після того, як ви проробите всю роботу і наймете керуючого, а самі лише контролюватимете хід справ.

У будь-якому разі, який би напрямок бізнесу ви не обрали, починати завжди потрібно з бізнес-плану. До того ж неважливо, чи будете ви його використовувати як власну шпаргалку, чи зробите його для інвестора, щоб отримати гроші. До речі, ми маємо дуже докладну статтю про те, як скласти бізнес-план, що туди має входити, які пункти, що писати, чим відрізняється бізнес-план для себе від бізнес-плану для інвестора і чи можна його зробити самому без допомоги.

Пасивний дохід в інтернеті

Ми вже частково торкнулися цього розділу, коли обговорювали створення власного сайту та можливості, які він дає для організації пасивного доходу. Розберемо тепер цей варіант у рамках спільної теми із додаткових сторін.

Продаж реклами на власному сайті

Зараз — це золота жила для багатьох інформаційних сайтів, а також для розважальних пабліків у соціальних мережах. Ну, як золота жила. Просто джерело постійного пасивного заробітку. Але хтось думає, що для цього не докладалося і не докладається жодних зусиль — жорстоко помиляється. Або вливаються гроші, або час та сили. Основна мета — збільшення аудиторії, бажано з єдиними інтересами, щоб рекламодавець міг націлитись на більшу кількість народу, скориставшись вашим майданчиком. А після публікації реклами на постійній основі з'являється ще одна мета — утримати аудиторію, яка завжди буде невдоволено реагувати на рекламу.

Тепер давайте подивимося докладніше, які види реклами можна запустити на власному сайті

Контекстна

Цей вид реклами зараз найпопулярніший. По-перше, тому що здається порівняно недорогим (не зовсім так). А по-друге, тому що при вмілому налаштуванні може бити точно в ціль за потрібними потенційними клієнтами.

Основними мережами, що надають інструменти контекстної реклами, є Yandex і Google. Саме їх блоки розміщуються на вашому сайті. І в них відображається контекстна реклама для користувачів. А за кожен клік ці системи діляться з вами прибутком.

Контекстна реклама називається тому що в цьому блоці відвідувачам показується різна реклама — кожному своя, залежно від того, як користувач поводився в мережі — що шукав, чим цікавився.

Теоретично, заробити на контекстній рекламі можна навіть на самому початку, коли сайт ще тільки починає набирати популярності та розкручуватися. Інша річ, що з розміщенням реклами можна перестаратися і користувачі перестануть заходити на ваш ресурс, тому що він буде не щось цікаве, а різнобарвну дошку з рекламою. Такі сайти ви, напевно, зустрічали.

Продаж посилань

Ще один популярний спосіб рекламуватись на популярних сайтах. До нього відноситься продаж орендних, вічних та контекстних. При натисканні на ці посилання, користувач потрапляє на сайт рекламодавця.

У разі якщо орендне посилання, то оплата за нього відбувається щодня. Якщо посилання є вічним, то оплата відбувається один раз за весь період. Те саме — коли вона контекстна.

Працювати каналом продажу посилань можна через спеціальні ресурси — біржі, які зводять охочих до посилання на свій сайт розмістити і власників ресурсів, де можна це зробити. Однак потрібно розуміти, що від інтернет-ресурсу потрібна розкрученість та відвідуваність, інакше кому буде цікаво купувати у вас місце для реклами?

Прямий продаж банерної реклами

Банери — такі ж місця на вашому сайті, як і під контекстну рекламу. Але розміщуватимуться там банери — рекламні оголошення безпосередньо від конкретних рекламодавців, а чи не через посередництво пошукових систем. Природно, що всі користувачі будуть бачити той самий банер (або можна зробити їх такими, що змінюються).

Якщо у вас популярний сайт, обов'язково розмістіть на ньому інформацію про те, чи є місця під банер і де вони розташовані, щоб рекламодавці могли до вас звертатися.

Як підсумок — створення популярного, цікавого сайту, на який буде приємно заходити людям — чудовий спосіб влаштувати собі пасивний дохід з реклами, тому що відвідуваний сайт буде цікавим для більшості рекламодавців.

Партнерські програми

Партнерські програми, або «партнерки» — це форма співробітництва з рекламодавцями. Приклад — ви вступаєте у партнерську програму від компанії, отримуєте іменне реферальне посилання та за допомогою її на своїх ресурсах рекламуйте товар цієї компанії. Завдяки тому, що посилання заточене на вас, всі, хто по ньому перейдуть і здійснять покупку (можуть бути й інші активні дії), автоматично зараховуються до вашого пулу, і ви отримуєте з цього продажу свою частину.

Як може зробити партнер, щоб продати товар компанії:

  • Розміщувати банер з власним реферальним посиланням на своєму сайті.
  • Створити окрему групу в соціальній мережі та розповсюджувати посилання серед учасників.
  • Можна вкласти гроші та купити місце в контекстній рекламі або банер на чужому сайті.
  • Зробити ролик рекламного характеру на Ютуб, а там розмістити посилання. Але такий варіант підходить більше тим, хто має свій канал на цьому сервісі.

Важливо: партнерські програми бувають різні. Будьте уважні при виборі, частина з них може призвести до фінансової піраміди.

А взагалі, дуже рекомендуємо ознайомитися з матеріалом «71 спосіб заробити гроші в інтернеті». Там про це написано докладніше і є варіанти не лише пасивного доходу.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ