Читайте нас в соціальних мережах

Думки експертів щодо розвитку іпотечного кредитування в Україні у 2024 році

Четвер, 21 березня 2024 09:06
Думки експертів щодо розвитку іпотечного кредитування в Україні у 2024 році
Минулого року було зафіксовано зменшення облікової ставки до 15% та перезапуск іпотечної програми “Є-оселя”.

Безумовно, ці фактори сприяли перезавантаженню попиту на банківську іпотеку та купівлю первинного житла. При цьому, цьогоріч ставки по кредитах, зокрема у Києві та області складають від 3 до 16%.

За даними Мінекономіки, у 2023 році було видано понад 6 000 пільгових позик за умовами “Є-оселі”. У грошовому еквіваленті, це дорівнює понад 9 мільярдам гривень. І, у разі сприятливого розвитку економіки, покращення умов може торкнутися й позик у комерційних банках. Отримати позитивні емоції допоможуть слоти на онлайн казино VIP, де є цілодобовий доступ на привабливі бонуси.

Що кажуть банківські працівники про цьогорічний стан іпотечного кредитування

rek7 21 03 24

Під кінець січня 2024 року, на сайті “Дивись Інфо” з’явився матеріал про розвиток іпотечної галузі. Зокрема, там фігурує кілька цікавих тез від експертки Глобус Банку, Олени Дмітрієвої. Серед них:

  • Цього року очікують поступову зміну пріоритетів програми “Є-оселя”. Тобто, це про перехід до житлових об’єктів від забудовників;
  • Відповідний крок підвищить конкуренцію між учасниками ринку первинного житла;
  • Умови кредитування стануть більш доступними для потенційних покупців квартир.

Також, експертка зазначила, що подальшому зниженню ставок сприятиме низка факторів. І, перш за все, це зменшення облікової ставки, розвиток економіки взагалі та стабільна мікрофінансова підтримка України. Також, важливо, щоб відбулися певні зміни в умовах надання кредитів на покупку нерухомості. І насамкінець девелопери повинні збільшити обсяг будівництва нових об’єктів.

Про плани держави на цей рік щодо видачі пільгових житлових позик

Під час зустрічі уряду 1 березня, український прем’єр, Д.Шмигаль заявив про плани надати громадянам десь близько 12 000 кредитів по “Є-оселі”. Він додав, що на той час, програмою встигло скористатися 7 600 родин, що мешкають в Україні. Також, міністр зауважив, що “Укрфінжитло” вже має затверджений порядок використання коштів. Цікаво, що цьогоріч, українське керівництво надало понад 1 млрд гривень для забезпечення таких позик.

Сьогодні, взяти участь у програмі можуть будь-які громадяни нашої держави. Ставка іпотеки буде відштовхуватися від наявної категорії. Тобто, наприклад медики або вчителі можуть купити житло під 3%, а внутрішньопереміщені особи - 7%.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ