Читайте нас в соціальних мережах

Як вибрати гітару для новачка?

П'ятниця, 09 лютого 2024 15:57
Як вибрати гітару для новачка?
Гітара є найпоширенішим музичним інструментом на землі і може бути опанована практично в будь-якому віці.

Унікальне звучання дає змогу відтворювати практично будь-які музичні композиції, починаючи від класики та закінчуючи сучасними треками у форматі фінгерстайл. У зв’язку з цим питання про те, яку гітару вибрати новачкові, залишається завжди актуальним. Розібратися у цьому допоможуть представники компанії Гітарний дім, які склали перелік ключових моментів, на які потрібно звернути увагу під час вибору.

Яка гітара потрібна?

Перше завдання полягає в тому, щоб обрати між класичною та акустичною гітарою. Щоб відповісти на це питання, потрібно ближче ознайомитись з особливостями кожної моделі:

  1. 1. Акустична. Оснащена сталевими струнами, які продукують більш насичений, багатий та дзвінкий звук. Відмінною особливістю є подовжений та тонкий гриф з анкерним стрижнем, що забезпечує регулювання ступеня прогину. Сам корпус масивніший, що покращує якість звучання. Ближче ознайомитися з модельним рядом можна на цій сторінці - https://guitarhouse.com.ua/akustichni-gitari/. Саме на акустиці грає більшість відомих гітаристів.
  2. 2. Класична. Багато хто недооцінює «іспанку» і даремно, оскільки гітара є універсальною. На ній можна грати перебором, акордами або виконувати фінгерстайл-патерни. У будь-якому з варіантів можна використовувати чисті, але глухуваті звуки в різних стилях. Від акустики відрізняється вузьким корпусом, широким грифом та нейлоновими струнами.

Відповідно ніхто не зможе надати точну інформацію, якийсь з варіантів краще для новачка, оскільки це особистий вибір. Важливо оцінити зручність та зробити вибір у бік глухого чи дзвінкого звучання.

Важливі моменти у виборі якісної гітари

Спочатку треба наголосити, що гітара для новачка – це не найдешевший інструмент у музичному магазині, який буде не шкода. Вчитися грати навпаки потрібно на якісній гітарі, яка простить навчання та дозволить швидше розучити складніші мотиви. Маючи змогу, не варто економити, оскільки гарний інструмент від іменитого виробника прослужить довше та надасть можливість виконувати композиції будь-якого рівня складності. У процесі вибору варто звернути увагу на такі параметри:

1. Матеріал. Це ключовий параметр, оскільки від цього безпосередньо залежить звучання. Важливо розуміти, що навіть стара гітара, зроблена з якісної деревини, краще звучатиме і триматиме лад у порівнянні з новим конвеєрним аналогом. При цьому потрібно знати, що інструмент може бути виконаний з різних порід дерев, що впливає на звучання, стійкість до температури, вологи та механічних впливів.

2. Країна. Досвідчені музиканти чудово розуміють, що пріоритетними завжди будуть японські та американські акустичні гітари. Якщо говорить про класику, потрібно звернути увагу на чеські або іспанські моделі.

3. Бренд. Щодо виробників, то в цьому плані також є яскраві лідери: акустика - Yamaha, Ibanez або Takamine; класика – Alvaro, Perez чи Strunal.

4. Зручність. Як не дивно, але це дуже важливий критерій, оскільки інструмент має бути зручним для конкретного користувача. Відповідно, перед покупкою потрібно потримати гітару в руках та програти мелодію. Це дозволить об'єктивно оцінити рівень зручності. Важливо, щоб модель сподобалася майбутньому користувачеві.

У процесі вибору гітари для новачка не зайвим скористатись підтримкою досвідченого музиканта, який зможе оцінити якість звучання. У процесі гри інструмент повинен видавати чіткий та рівний звук без зайвих перепусток та багатьох обертонів.