Читайте нас в соціальних мережах

Фінансова стійкість під час війни: як контролювати доходи та витрати

Четвер, 01 лютого 2024 20:09
Фінансова стійкість під час війни: як контролювати доходи та витрати
Війна – вкрай важкий період для кожного українця.

Наші фінансові пріоритети різко змінилися, адже частина громадян втратили роботу, залишилися без домівок чи з нуля починають заробляти.

Аби подолати усі економічні виклики, пов’язані з воєнним станом, необхідно забезпечити собі фінансову стійкість та створити надійну грошову подушку.

Створюємо фінансову подушку

Екстрений фонд. Аби знати, що в екстреній ситуації ви можете забезпечити себе найнеобхіднішим, створіть екстрений фонд. Важливо, щоб частину цього фонду ви тримали саме в готівці. Це допоможе дуже швидко отримати доступ до грошей в непередбачуваних обставинах. Радимо, частину заощаджених коштів обміняти у валюту. Зробити це ви можете, наприклад, з допомогою сервісу https://obmin24.ck.ua/.

Для створення екстреного фонду поставте собі досяжну ціль – певну суму, яку ви можете заощаджувати щомісяця. Фонд допоможе вам покрити базові витрати у надзвичайному випадку.

Додатковий заробіток. У зв’язку з економічною нестабільністю, радимо вам працювати над тим, аби мати додаткові джерела доходу – фріланс, інтернет-бізнес тощо.

Стежимо за витратами

Ведіть облік витрат, аби знати, на що йде значна частина вашого заробітку. Контролюйте їх, аби уникнути необдуманих покупок, але, звісно, не забувайте робити собі подарунки. Це додає позитивного настрою у нелегкі часи.

Радимо користуватися фінансовими додатками на смартфонах, щоб вести облік своїх коштів.

У часи війни варто уникати зайвих позичок грошей та кредитів, адже нестабільна фінансова ситуація не дає вам гарантій щодо їх вчасного повернення. Саме для цього і варто сформувати собі фінансову подушку.

Обмін коштів під час війни

Обмін коштів в умовах війни може бути викликаний певними труднощами та небезпеками. Аби обміняти свої гроші безпечно, радимо дотримуватися певних правил.

  • - Обирайте перевірені банківські установи, які користуються популярністю серед клієнтів;
  • - При виборі обмінників також врахуйте репутацію сервісу. Наперед перегляньте курс у своєму місті. Наприклад, курс долара до гривні у Черкасах можете перевірити тут: https://obmin24.ck.ua/usd-uah, а курс євро до гривні тут: https://obmin24.ck.ua/eur-uah;
  • - Обмінюйте лише необхідну мінімальну суму готівки та використовуйте безготівкові опції, якщо це можливо.

 



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ