Читайте нас в соціальних мережах

Кріоконсервація яйцеклітин: важливі моменти, про які треба знати

Середа, 31 січня 2024 10:26
Кріоконсервація яйцеклітин: важливі моменти, про які треба знати
Кріоконсервація яйцеклітин – це процес заморожування ооцитів за низьких температур (мінус 196 0С) у рідкому азоті зі збереженням їх подальшої життєздатності.

Така програма дає жінкам можливість зберегти свої статеві клітини на більш пізній період життя, коли знижується репродуктивна здатність внаслідок вікових змін, і в старшому  віці відчути радість материнства. Заморожені яйцеклітини зберігаються в умовах кріобанку необмежену кількість часу без втрати їх здатності до запліднення та народження здорової дитини. Після розморожування більшість ооцитів надалі можна використовувати під час запліднення в рамках застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ).

В яких випадках доцільне заморожування яйцеклітин?

Здатність зачати дитину знижується з віком (особливо з 35 років)  через фізіологічні зміни в жіночому організмі: зменшення кількості яйцеклітин у яєчниках (які не поновлюються), зменшення якості яйцеклітин (здатності до зачаття хромосомно здорового ембріону), порушення гормонального здоров’я, підвищення ймовірності гінекологічних змін або ускладнень. Якщо майбутня мама бажає зберегти свою репродуктивну здатність тривалий час, програма заморожування яйцеклітин буде реальним та ефективним рішенням. Часто жінки відкладають материнство через низку причин:

• наявність складних гінекологічних захворювань у хронічній формі;

• прагнення зробити кар'єру, здобути вищу освіту, досягти матеріального благополуччя;

• лікування онкологічних захворювань з проходженням променевої та хімієтерапії;

• бажання почекати з народженням наступної дитини;

• відсутність відповідного партнера для можливості планування дітей;

• наявність медичних причин, що заважають нормальній фертильності.

Перевагами відкладеного материнства є можливість заморожувати яйцеклітини в молодшому віці при високому рівні фертильності, використовувати заморожені ооцити при готовності планування дитини у майбутньому. Перевагою такого методу репродуктології є і те, що відпадає необхідність повторної гормональної стимуляції для отримання яйцеклітин в старшому віці, коли якість і кількість яйцеклітин знижена, відповідно підвищується вартість лікування при зниженій її ефективності. 

Для збереження свого генетичного матеріалу для можливості планування  вагітності після 30-річного віку, жінки можуть скористатися програмою «Відкладене материнство». Оскільки згодом ймовірність успішного народження дитини або вагітності, що правильно розвивається, істотно знижується, особливо якщо є близькі родичі з раннім настанням менопаузи, можливе створення банкінгу ооцитів, коли протягом декількох менструальних циклів зрілі яйцеклітини заморожуються у кріобанку.

5mmww7Sbn9ZSCPYB5wncCkhUosnhlmYtW4goB1Ink81oIBFh4Fh5-oyTfXDyTQFPNmB8cYwQ7Wix8NV9kLA7h8vOqBDnv5GVvY0JfO3Z3zfZ1pRUmGYbVnrp71rf3g0DhbtYJQpQSq5q

Складові програми «Відкладене материнство»

У київському центрі репродуктивної медицини чинна програма передбачає проходження наступних етапів:

1. Обстеження репродуктологом, терапевтом із проведенням  3D УЗД органів малого таза та гормональних досліджень. Визначення оваріального резерву (запасу яйцеклітин).

2. Гормональна стимуляція росту фолікулів (триває 11-12 днів)  під контролем УЗД з метою отримання  оптимально можливої кількості зрілих яйцеклітин.

3. Пункція фолікулів та забір ооцитів під внутрішньовенним знеболенням (триває 10-20 хвилин).

4. Оцінювання ембріологом якості та зрілості отриманих яйцеклітин та підготовка їх до заморожування (вітрифікації).

5. Кріоконсервація яйцеклітин за допомогою методу вітрифікації, що дозволяє уникнути пошкоджень під час заморожування, та подальше зберігання їх у рідкому азоті.

Заморожені ооцити зберігаються у спеціалізованих кріобанках клініки  при температурі - 196 градусів,  до того моменту, коли жінка буде готова використовувати їх для зачаття дитини. При цьому якість яйцеклітин, їх здатність до запліднення та народження здорової дитини не змінюється з часом.  Тоді ооцити, що зберігаються, розморожують, відбувається їх запліднення, культивування ембріонів з подальшим перенесенням в порожнину матки. Щоб заморозити яйцеклітину і дізнатись ціну, перейдіть на сайт медичного  центру.

 Джерело: reprolife.ua



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ