Сири, горіхи, стейк, шоколад — знайдеться пара під будь-які вподобання. Розбираємося, з чим п'ють віскі та як правильно складати гастрономічні поєднання.
Загальні правила
Стилістика напою допоможе вибрати до нього пару, і навпаки — смак страви вкаже на відповідний сорт віскі. Крім того, можна адаптувати рецепт, щоб поєднання вийшло найбільш виграшним. У пошуку відповідей на запитання, з чим п'ють віскі, орієнтуйтеся на алкоголь. Наприклад, до віскі з невисокою міцністю та м'яким смаком вибирайте нежирні легкі страви, які не вийдуть на перший план. Фруктовий стиль, як, наприклад, у Ballantines, однаково добре проявить себе зі стравами з риби та морепродуктів (включно з тартаром і сашимі), ніжними сирами та пирогами з яблуками. Беручи до уваги вартість віскі Ballantines і багатьох купажованих та односолодових аналогів, до вибору їжі варто підійти зважено.
Сир
Як і віскі, сир може бути дуже різним — річ у сировині та методі виробництва. Таке різноманіття породжує чимало цікавих поєднань. Насичений смак зрілого чедера підкреслить горіхові та фруктові нотки віскі, витриманого в бочці з-під хересу. До твердих солоних сирів на кшталт гауди чи пармезану варто вибирати сорт віскі з торф'яними відтінками. А легку солодкуватість бурбона приємно закушувати ніжними вершковими брі та камамбером.
Оливки
Оливки — гарна закуска до віскі. Солонуватий смак і щільна текстура чудово поєднуються з напоєм: вибирайте мариновані в оливковій олії, також підійдуть із начинкою з перцю або лимона. Віскі краще взяти з м'яким характером, фруктовими та пряними нотами. Зверніть увагу на зразки з Японії, представлені в каталозі maudau.com.ua.
Стейк
Якщо плануєте подавати до віскі основну страву, вам потрібен стейк із яловичини. Міцний торф'яний напій — найбільш очевидний вибір, з ним чудово зіграють димні ноти підсмаженого м'яса. Звертайте увагу на жирність: до пісного стейка варто взяти трохи солодкуватий віскі, наприклад бурбон. Якщо ж замовляєте соковитий рибай чи стриплойн, відповідним доповненням стане шотландський сорт, який пройшов фінішну витримку в бочці з-під хересу.
М'ясний рулет
М'ясний рулет — ситна страва, яка готується з фаршу та запікається в духовці. Рецепт також може включати яйце, сир, овочі та інші інгредієнти — їх додають для надання соковитості. Інтенсивний смак і жирність роблять його чудовим варіантом для поєднання з віскі. У будь-якому разі варто експериментувати зі смаками та орієнтуватися насамперед на власний смак.