Читайте нас в соціальних мережах

Психосоматична діарея: причини і як з нею боротись

П'ятниця, 29 грудня 2023 18:37
Психосоматична діарея: причини і як з нею боротись
В стані стресу порушується робота багатьох органів. В першу чергу страждає нервова система, якій підпорядковуються більшість процесів, включно з травленням.

З цієї причини на фоні переживань може виникати дисфункція шлунково-кишкової системи, що здебільшого виражається у вигляді діареї. Чому ж вона виникає і чим можливо їй зарадити?

Загальні відомості

Під діарейним синдромом розуміють розлад травлення, в результаті якого випорожнення відбуваються понад три рази на добу. Разом з рідкими каловими масами можуть виходити неперетравлені рештки їжі, часом з домішками слизу чи крові. 

Діарея може представляти небезпеку для хворого, тому важливо вчасно пройти лікування. Зазвичай призначають антибіотики разом з пробіотиками. Останні засоби необхідні для захисту мікрофлори від протимікробної дії, про це можна дізнатись докладніше на enterol.ua

Але перед терапією обов’язково повинна бути встановлена причина захворювання, інакше можна отримати небажані наслідки.

Причини виникнення психосоматичної діареї

У більшості випадків діарейний синдром розвивається через запальні захворювання, що викликаються бактеріями, вірусами, найпростішими. Але психологічні порушення також можуть викликати діарею. Вважається, що в подібних випадках головним провокатором виступає почуття страху. 

Під дією сильного емоційного потрясіння організм інстинктивно старається втекти або сховатись. В результаті всередині «все стискається», що призводить до безумовного скорочення шлунка та кишківника. Моторна функція травної системи порушується, що призводить до діарейного синдрому.

Головні фактори, які викликають психосоматичну діарею:

  • - тривога;
  • - депресія;
  • - панічні атаки;
  • - неврозоподібні стани;
  • часті чи тривалі стреси;
  • - вроджені неврологічні порушення.

В деяких випадках людина під час емоційного збудження починає занадто активно чи похапцем вживати їжу, що призводить до необережного поглинання повітря. В результаті починає турбувати не тільки діарея через порушення моторики травної системи, а й відчуття здуття живота.

Симптоми та лікування психосоматичної діареї

Діарейний синдром, крім розладу травлення, може проявлятися й іншими симптомами — високою температурою, ломотою у всьому тілі, поганим загальним самопочуттям тощо. Подібні патології здебільшого лікуються у профільних відділеннях (гастроентерологія, терапевтичне чи інфекційне). Якщо крім вказаних ознак спостерігаються неврологічні розлади то буде необхідна консультація невропатолога.

Крім діареї на фоні психосоматики зазвичай спостерігають:

  • - нудота;
  • - біль у животі;
  • - пригнічений апетит;
  • - імперативні поклики до дефекації.

Лікування психосоматичної діареї базується на комплексному підході. Лікар встановлює причину захворювання, після чого вживають заходів для її усунення або зменшення впливу. Також важливе значення має симптоматична терапія, яка дозволяє покращити загальне самопочуття. При необхідності психотерапевт призначає седативні засоби або антидепресанти. Але базовою терапією в світовій практиці зазвичай обмежуються постійним введенням пробіотику дріжджового походження чи біфідобактерій. Саме пробіотичні культури сприятимуть налагодженню травлення, всмоктуванню та синтезу вітамінів групи В.  Існує багато доказів прямого зв’язку балансу мікрофлори у кишківнику та віссю кишківник-мозок. Відкриття в цій царині навіть сприяло виникненню нової групи пробіотичних препаратів - психобіотики.  

Автор статті:
Катерина Мусієнко,

медичний консультант компанії «Біокодекс Україна».

Enterol_110 15.12.2023 

Джерела

  1. Rengarajan S. et al. Potential Role for Stress-Induced Microbial Alterations in IgA-Associated Irritable Bowel Syndrome with Diarrhea. Cell Rep Med. 2020 Oct 20;1(7):100124.
  2. Mayer E. et al. The Gut-Brain Axis. Annu Rev Med. 2022 Jan 27;73:439-453.


ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ