Читайте нас в соціальних мережах

Шерсть у шлунку котів: як вивести та які наслідки накопичення?

Четвер, 28 грудня 2023 08:38
Шерсть у шлунку котів: як вивести та які наслідки накопичення?
Збирання шерсті у шлунку котів – це досить поширена проблема, яка може призвести до серйозних наслідків, якщо її ігнорувати.

Під час звичних процедур по очищенню своєї неймовірної шубки, кішка проковтує частину шерсті. Вона може накопичуватися в шлунку і кишечнику, утворюючи грудки, які називаються трихобезоарами.

Симптоми

Трихобезоари можуть стати причиною наступних проблем:

  • - блювота;
  • - діарея;
  • - втрата апетиту;
  • - здуття живота;
  • - млявість;
  • - втрата ваги.

У важких випадках трихобезоари можуть блокувати кишечник та стати причиною перитоніту. Якщо ви помітили у своєї кішки будь-які з цих симптомів, важливо звернутися до ветеринара. Лікар зробить рентген або УЗД, щоб діагностувати проблему. Якщо трихобезоари невеликі, їх можна видалити за допомогою спеціальних засобів. У важких випадках може знадобитися хірургічна операція.

Як вивести шерсть зі шлунка кішки?

Профілактика

Найкращий спосіб запобігти накопиченню шерсті в шлунку кішки – це регулярно її вичісувати. Зробити це можна самостійно, але чимала кількість турботливих власників обирають відвідування професійного грумера. Якщо ви вичісуєте свою кішку самостійно, переконайтеся у використанні правильного типу гребінця або щітки. Для довгошерстих кішок добре підходять гребінці з густими зубцями, а для короткошерстих кішок – щітки з жорсткою щетиною.

Крім того, рекомендується обрати спеціальний корм для тварин або добавки, які допомагають виводити шерсть з організму. Яскравим прикладом якісних продуктів вважаються розробки від HomeFood, адже вони містять солодовий екстракт, лляні олії або жири, які допомагають розм’якшити шерсть і полегшити її проходження через травний тракт. Важливо забезпечити вашому коту достатню кількість води, оскільки такий підхід допоможе зберегти шлунок зволоженим і полегшить перетравлення шерсті. Крім того, стрес може призвести до більшої линьки у котів і збільшити ризик утворення шерстяних комків. Створіть спокійне середовище для вашої кішки, уникайте раптових змін у розкладі харчування або середовищі, і витрачайте достатньо часу на ігри та взаємодії із пухнастим членом родини.

Лікування

Якщо у вашої кішки вже утворилися шерстяні грудки, їх можна видалити за допомогою кількох методів:

  • - Блювотні засоби;
  • - Проносні ліки;
  • - Хірургія.

Аби уникнути неприємних моментів, регулярно вичісуйте свою кішку, особливо після линьки. Якщо ваша улюблениця часто вилизує свою шубку і робить це дещо нервово і різко, спробуйте зменшити стрес у її житті. Слід також оглянути тварину, адже можливо в будинку з’явилися блохи, які травмують шкірний покрив.

Кішки – це природні доглядальники, які люблять очищувати себе та інших тварин від бруду, паразитів і зайвої шерсті. Однак іноді кішки можуть бути надто захоплені грумінгом, що може призвести до ковтання шерсті. Тому варто часто вичісувати котів та відволікати їх іграшками, які допоможуть тваринам зайняти себе і зменшить їхню тривожність, яка нерідко стає причиною надмірного очищення шубки.