Читайте нас в соціальних мережах

Морська хвороба — що це і як з нею впоратися

Середа, 27 грудня 2023 23:02
Морська хвороба — що це і як з нею впоратися
Морська хвороба — це захворювання, що частіше виникає в дитячому віці, проте вражає і дорослих.

В основі її патогенезу лежить нездатність організму виносити повторювані рухи навколишнього середовища. Інакше її називають «захитуванням». Під час захитування вестибулярний апарат отримує дуже багато послідовних імпульсів через монотонні маятникові рухи. Вони створюють постійне джерело збудження в мозку, яке розташоване в безпосередній близькості від центру, воно відповідає за блювання. З осередку починають поширюватися циклічні імпульси, що проходять через блювотний центр, і людина відчуває нудоту. Додаткова стимуляція запахами чи звуками здатна прискорити процес. Природа захворювання — неврологічна. Впливати на неї можна, приймаючи легкі седативні засоби (наприклад, Корвалмент) та знизивши сенсорну стимуляцію. Тому фахівці рекомендують постаратися заснути на початку подорожі. 

Чинники ризику виникнення морської хвороби

У людини, схильної до захитування, хвороба може розвиватися з різною періодичністю. Як правило, коротку поїздку можна перенести спокійно, проте з часом виникають запаморочення, нудота, дискомфорт у животі. Виділяють кілька факторів, які збільшують ризик розвитку захитування:

  1. 1. головний біль, що виник до початку руху — він вже вказує на збудження в головному мозку і підвищення порога збудливості;
  2. 2. знижена вентиляція у приміщенні або салоні автомобіля, через яку розвивається кисневе голодування;
  3. 3. тривожний стан чи занепокоєння;
  4. 4. порушення роботи вестибулярного апарату;
  5. 5. гормональний дисбаланс. 

У випадку з тривожністю утворюється замкнуте коло — хворий підсвідомо чекає на захитування і переживає ще сильніше. 

Як запинити або запобігти нападу захитування

Щоб не допустити розвитку морської хвороби, необхідно:

  1. 1. Мінімізувати кількість безпідставних імпульсів. Часто проблеми виникають, коли інформація, що надходить у мозок від зорового аналізатора та вестибулярного апарату, не збігається. Тому необхідно дивитися вперед, фіксуючи рух машини очима.
  2. 2. Уникати неприродних напрямків руху. Фізіологічно рух спиною вперед сприймається мозком як відчуття падіння. Тому завжди сідайте обличчям.
  3. 3. Мінімізувати хитавицю. Для цього займайте місця у літаку, автобусі, кораблі по середині. Під час руху вони здебільшого не рухаються у вертикальній площині.

 

Image Якщо ж напад уже почався, за можливості припиніть рух, подихайте свіжим повітрям. Можна прийняти седативні препарати перед поновленням руху. Якщо немає можливості зупинитися (ви перебуваєте на кораблі або в літаку), прийміть протиблювотні препарати для зменшення симптомів чи який-небудь седативний засіб. Це дозволить заспокоїти нервову систему і знизити рівень збудження у головному мозку.