Читайте нас в соціальних мережах

Як вибрати домкрат для СТО

П'ятниця, 22 грудня 2023 08:41
Як вибрати домкрат для СТО
Під час обслуговування автомобілів на СТО часто виникає необхідність отримати доступ до механізмів і систем, розташованих у нижній частині кузова.

Частою причиною звернення до шиномонтажної майстерні також є необхідність замінити пробиту покришку або переставити сезонний комплект коліс. Під час виконання всіх цих робіт майстру необхідно підняти транспортний засіб, а допомагають у цьому домкрати. Це обладнання буває різного типу та вантажопідйомності. Наприклад, гідравлічні домкрати для СТО дають можливість піднімати легкові та вантажні автомобілі, а підкатні моделі часто застосовуються для переміщення важких вантажів. У статті ми розглянемо, на які характеристики агрегатів слід звертати увагу під час купівлі. 

Основні критерії вибору домкрата для СТО

Кожна модель агрегату має такий набір характеристик:

  1. 1. Тип приводу. Щоб замінити колесо або отримати доступ до маточини, достатньо лише трохи підняти машину. З цим завданням цілком впораються найпростіші механічні домкрати. Вони надійні, зручні у використанні, компактні. Однак для підйому важких речей людині необхідно докласти зусиль. Тому такі моделі більше призначені для домашнього використання. В автомайстернях переважно застосовується обладнання з гідравлічним або пневматичним приводом.
  2. 2. Висота підхоплення. Ця величина позначає, на якій нижній точці розташована платформа домкрата. Наприклад, у пляшкових моделей ця висота більша, тому вони не підходять для підйому автомобілів із заниженим кліренсом. У гвинтових та підкатних агрегатів висота підхоплення становить від 6 см.
  3. 3. Максимальна висота підйому. Вона показує, на яку найбільшу висоту обладнання зможе підняти вантаж. Для виконання більшості дрібних шиномонтажних робіт буде достатньо висоти 50 см. Якщо ж потрібно отримати вільний доступ до днища транспортного засобу, його піднімають на автомобільних підйомниках.
  4. 4. Вантажопідйомність. Ця величина позначає максимально допустиму вагу вантажу, який може підняти обладнання. Для станцій техобслуговування краще вибирати моделі із запасом вантажопідйомності.

Переваги автомобільних домкратів

Це обладнання має такі плюси:

  1. 1. простота і надійність конструкції;
  2. 2. легке управління та експлуатація;
  3. 3. невимогливість в обслуговуванні;
  4. 4. великий робочий ресурс;
  5. 5. компактні розміри та мобільність, простота в транспортуванні;
  6. 6. безпека.

Дуже важливо, щоб обладнання працювало справно і забезпечувало високий рівень безпеки для операторів і переміщуваних вантажів. Тому купувати агрегати краще або безпосередньо у виробника, або в спеціалізованих магазинах. До моделі мають додаватися сертифікат відповідності міжнародним стандартам, технічна документація та інструкція з експлуатації. Під час купівлі також необхідно візуально оглянути пристрій, перевірити його на відсутність наявних дефектів, за можливості протестувати на невеликих вантажах.